Ételek árai

2024.02.28. 07:00

Húsvéti sonka: még drágább lesz az idén!

Bár még bő egy hónap van húsvétig, az üzletekben már megjelentek a csokinyuszik, csokitojások és más termékek, melyek az ünnepekre utalnak. A húsvéti sonka egyelőre nincs a boltok kínálatában, de a hírek szerint a tavalyinál is többe kerül majd kilójuk, pedig már akkor sem volt olcsó. Az okokra kerestük a választ

Mauthner Ilona

A közelgő húsvéti ünnep kapcsán egyre több figyelem irányul a hagyományos húsvéti ételek árainak alakulására. A húsvéti sonka, mint az ünnep elengedhetetlen része, kiemelt figyelmet kap a fogyasztók és a szakértők körében egyaránt. Az elmúlt években tapasztalható áremelkedési trendek alapján pedig aggályok merülnek fel afelől, hogy idén mennyivel drágább lesz ez a kedvelt húskészítmény.

A húsvéti sonka az ünnep igen kedvelt étele.
A húsvéti sonka vásárlásával érdemes még várni, hátha lesznek akciók. Fotó: Mártonfai Dénes

Drágább lehet a tavalyinál

A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a piaci logika alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús árában. Ennek fő oka, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett, ami általában befolyásolja a hazai fogyasztói árakat is. A szövetség elnöke szerint a sertéscomb ára az elmúlt négy évben jelentős mértékben, harminc százalék körül emelkedett.

A húsvéti sonka ára a csúcson van

A szekszárdi piacon - de a vármegye több városi piacán is - folyamatosan kínálnak a termelők füstölt termékeket, többek között házi sonkát, angol szalonnát, kolozsvári szalonnát is. A termelők szerint, húsvét előtt nem fogják megemelni az áraikat, hiszen így is viszonylag kevés a vásárlójuk. A házi füstölt sonka kilóját már most is 4500 - 5600 forint között árulják, árusként változóan, így érdemes több helyen is körbe nézni.

Nehéz évek után a sertéstartók

A sertéshús áremelkedése mögött több tényező is áll, köztük a sertéságazat súlyos problémái és az általános élelmiszer-infláció is. A sertéságazat a két évvel ezelőtti nehéz éve után, amelyben a felvásárlási a terményárak árak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat.

Vásárlási szokások változását várják

Az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsvéti sonka ára várhatóan emelkedni fog az idei szezonban. A sertéscomb drágulásával és a feldolgozók költségeinek növekedésével számolva ez nem meglepő. Ugyanakkor az áremelkedés nem feltétlenül egyenletes lesz minden termék kategóriában.

A hagyományos, hosszú érlelésű sonkák esetében nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek. Azonban a gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet a sertésárak esése miatt.

Az árak alakulását több tényező befolyásolja, beleértve a sertéságazat helyzetét, a fogyasztói vásárlóerőt és az általános élelmiszer-inflációt. Bár a sertésárak csökkenése némi megkönnyebbülést jelenthet a húsiparnak, a fogyasztói vásárlóerő felébredése és a vásárlási szokások változása nélkül érdemi javulásra nem lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában