Teol.hu videó

2024.02.29. 10:15

Így szívunk mi – erről szóltak az előadások (Videó)

„Így szívunk Mi...” címmel tartottak nyilvános előadásokat a dohányzás káros hatásairól Szekszárdon, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház úgynevezett lila épületének kultúrtermében kedden délután.

Brunner Mónika

Megtelt a Balassa kórház kultúrterme egészségügyi dolgozókkal az „Így szívunk Mi...” című szakmai fórumon, amelyen előadásokat hallgattak meg a dohányzás káros hatásairól. 

Egészségügyi dolgozóknak tartották az előadásokat a lila épületben. Fotó: Mártonfai Dénes

Az előadók közül dr. Czigány Diána Gréta belgyógyász-szakorvos, tüdőgyógyász szakorvosjelölt a dohányzási szokásokról és a nikotinról, az élvezetek illúziójáról tartott előadást. Horváth Szilveszter addiktológiai konzultáns a többi között a dohányipar túlélési stratégiáiról számolt be. Elhangzott tőle, hogy miután Észak-Amerikában és Európában jelentősen csökkent a hagyományos cigaretta fogyasztása, a dohányellenes kampányok és a cigaretta drasztikus áremelése révén a dohányipar lépéskényszerbe került. 

A hevített cigiben is vannak rákkeltő anyagok

Horváth Szilveszter szerint a paradigmaváltás lényege, hogy a reklám- és marketingstratégiában egészségesebbnek nevezett új termékkel jöttek elő. Az előfutár az e-cigaretta volt. A „nagy durranás” a hevített cigi. A központi állításuk, hogy a hevített cigi kilencvenöt százalékkal kevesebb káros anyagot tartalmaz. Az e-cigit pedig a mai napig a leszokás segítőjeként reklámozzák. Ismertette továbbá, hogy egyrészt ez nem igaz, másrészt rengeteg rákkeltő anyagot tartalmaz a folyadék, és a hevített cigiben is vannak rákkeltő anyagok. 

Dr. Halmos Réka Judit fül-orr-gégész szakorvosjelölt előadásának címe: „Tudjuk, csak ne lássuk”. Elhangzott, hogy például fül-orr-gégészeti vizsgálatot igényel, ha három héten túli rekedtséget, megváltozott beszédhangot, fülbe sugárzó fájdalmat, nyelési, légzési nehezítettséget, nem gyógyuló szájüregi sebet tapasztalunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában