Hajdan

2024.02.15. 13:41

Meghalt a férfi, akit fejbe lőttek Harc és Kölesd között

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

50 ÉVE figyelemre méltó eredményeket értek el a megye vadásztársaságai – adott hírt az akkor tartott zárszámadásról a Tolna Megyei Népújság 1974. február 9-i száma. „A most összesített jelentések szerint a megye harminckét vadásztársaságának tagjai, s részben hazai és külföldi vendégeik, több mint 45 ezer apróvadat, zömében szárnyast és mintegy 2300 nagyvadat, köztük 313 szarvast. 49 dámot, 1367 őzet és 551 vaddisznót ejtettek el a tavalyi vadászatokon. Különösen gazdag volt a fácánteríték. 34 805 díszes tollú vadmadár került puskavégre a megyében. Csaknem 5 ezer galambot, vadlibát és vadrécét is lőttek.”

50 ÉVE a szovjet televízió forgatócsoportja érkezett Magyarországra –  adta közre a Tolna Megyei Népújság 1974. február 10-i száma. „Színes filmet készítenek hazánk népművészetéről. A műsorban tízperces blokkja lesz a sióagárdi népi együttesnek, műsoruk legszebb darabjait mutatják be. A felvétel második napján a forgatócsoport meglátogatja Bogár István szőlőhegyi tanyáját, ahol a sárközi szokásokról vesznek fel anyagot az őcsényi népi együttes tagjainak közreműködésével.”

50 ÉVE haláleset történt az országúton Harc és Kölesd között – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1974. február 9-i száma. „Az úttest szélén álló személygépkocsijában eszméletlen állapotban találták B. B. 27 éves vasesztergályost. A fiatalember a kórházba szállításakor meghalt. A Tolna megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint B. B. halálát lövésből eredő sérülés okozta.” Miként az egy későbbi cikkből kiderült, a fiatalember barátjával együtt puskával ment fácánra vadászni. „Társa a két első ülés közé helyezett fegyvert elővette, és csövét a lehúzott ablakon át a fácánok felé kívánta irányítani. Pontosan nem ismert ok miatt a puska elsült, a lövedék pedig B. B.-t jobb halántékán találta.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában