Police Café

2024.02.06. 20:00

Ötleteltek, hogy senki ne legyen áldozat

Négy jókora asztalnál az internetről folyt a vita, Szekszárdon a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Az internetről, amely életünknek már nélkülözhetetlen része, de amely nem csak segít minket, hanem elkeseredést is okoz néha, sajnos nem is kevés embernek.

Szepesi László

Szabó Zoltán bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Huszti Gábor rendőr alezredes tartott előadást

Fotó: Mártonfai Dénes

Februárban van a Biztonságosabb Internet Napja és ebből az alkalomból kedden délután rendőrség egy Kiber Biztonsági Police Caféra hívta a megelőzés szereplőit, közreműködőit, hogy közösen gondolkodjanak, milyen hatékony megoldások segítenének abban, hogy a lakosság digitális tudása javuljon, önvédelmi képességének szintje emelkedjen, hogy kevesebb embert csaphassanak be az interneten garázdálkodó csalók.

Szabó Zoltán bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes köszöntőjében elmondta, az utóbbi időben megszaporodtak a digitális térben elkövetett internetes csalások, zaklatások, személyek ellen elkövetett bűncselekmények. Ezek nem csak vagyoni károkat okoznak, hanem visszafordíthatatlan következményekkel járnak a fiatalok, idősek személyiségében is. Ezeket megelőzendő, kell a lakosság tudatos internethasználatának elősegítése.

Ennek érdekében sokat tesz a rendőrség, de nagyon fontos a társszervek, civil szervezetek, civil emberek segítsége, ezért rendezték ezt a brainstormingot, amelynek során a gondolatokat, ötleteket megosztva olyan hasznos tudásra tehetnek szert, amely segít az online bűncselekmények visszaszorításában, a lakosság áldozattá válásának mérséklésében.

A bevezető után a főkapitányság bűnmegelőzési alosztályát vezető Huszti Gábor rendőr alezredes ismertette a programot. Eszerint a négy asztalnál külön-külön ültek az önkormányzatok, az oktatás, a kisebbségek, nemzetiségek és a média képviselői. Mind a négy asztal képviselői egy-egy hatalmas papírlapot kaptak, mindegyiken a kiberbiztonság növelésével kapcsolatos más-más témakör szerepelt. Egyiken az volt a kérdés, mik lehetnek a kiberbiztonsági prevenció lehetséges csatornái, kik a megelőzés társadalmi szereplői, akik segíthetik a lakosság ilyen ismereteinek gyarapítását, az önvédelmi képességek és a tudatosság növelésében.

Egy másik témakör az internet negatív jelenségeiről, az azokat elősegítő körülményekről szólt, a harmadik, hogy milyen eszközökkel praktikákkal lehet segíteni a lakosság online tudatosságának növelését, s a negyedik, hogy kiket miként lehet jobban védeni, kik segíthetnek ebben, az influenszerek, szakemberek, netán az áldozatok, vagy mások.

Az egyes témákat asztalonként vitatták meg, az ötleteket, javaslatokat a hatalmas ívre írták, s bő negyedóra elteltével minden kérdéscsoport egy asztallal odébb került. A különféle érdeklődésű, foglalkozású résztvevők ötletei az íveken sorakoztak, hogy azokat eggyé formálva még jobban segítsék, hogy a hatalmas tempóban fejlődő digitális világ, az internet azt a célt szolgálja, amiért eredetileg kitalálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában