Változó szabályok

2024.02.20. 07:00

Vigyázzunk az avarégetéssel, komoly bírságot kockáztatunk!

Bár még csak február közepe van, de úgy tűnik idén – legalábbis eddig – alig volt tél, s talán már vége is. Egyre többen mennek ki a kertbe, ahol összeszedik a megszáradt leveleket, növényi maradványokat. Még mindig kevesebben komposztálják a növényi hulladékokat, mint ahányan égetik. Az avarégetésnek azonban vannak szigorú szabályai, amiket érdemes betartani, nehogy büntetés legyen a vége.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Getty Images

Tolnában is széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar elégetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. 

Avarégetés helyett komposztálás

Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony az égési hőmérséklet, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik – írja a szabályozás hátteréről a hellovidék.hu.

Avarégetésért akár milliós is lehet a bírság

A kiróható tűzvédelmi bírság összege 20 ezertől hárommillió forintig is terjedhet.

Ráadásul bejelentésre – ha a szomszéd jelzi mondjuk a tüzet – a tűzoltók is kimehetnek a helyszínre, amikor a bírság mellett a kiszállási díj megfizetésére is kötelezhetik a tulajdonosokat vagy az ingatlant használókat.

Az avarégetés segíti a légúti betegségeket

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény szerint az önkormányzatok – amennyiben azt szükségesnek tartják – helyi rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését. Több tanulmány is kimutatta, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat.

Máshol máshogy is lehet avart égetni

A legtöbb településen jelenleg az avar és kerti hulladék égetése általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezett. Azt a magánszemélyt, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát megbüntethetik.

Várdombon például október és április közötti időszakban megengedett az avarégetés, mondta Simon Csaba polgármester. Évekkel ezelőtt komposztládákat osztott szét az érdeklődők között egy civil szervezet, sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Avartűz miatt feljelentés nem volt a településen.

Alsónánán szigorúak a szabályok

Alsónánán az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése február, március, április, május, szeptember, október és november hónapokban kizárólag szerdai napokon, délelőtt 10 órától este 6 óráig és szombati napokon 10 órától 12 óráig megengedett, mondta Berta Levente polgármester. Vasárnap és ünnepnapokon az avar és kerti hulladék égetése tilos. De tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények száz méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok száz méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt – mondta a polgármester.

Volt, hogy a tűzoltókat kellett riasztani

Bátaszéken megengedőbb a helyi rendelet. A lábon álló növényzetet nem szabad égetni, és inkább a komposztálás ösztönzése a cél, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester. Elvárás az is, hogy az avarégetést csak a lakosságot nem zavaró módon lehet elvégezni. Bejelentés, feljelentés az önkormányzat felé nem volt. Arra viszont volt példa, hogy a tűzoltókat riasztották az elszabadult avartűz miatt.

 

képalá: Ahogy kijön a jó idő, egyre többen gyűjtik össze az avart és égetik azt el, ezt az időnként felszálló füstoszlopok is jelzik a külterületeken

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában