Teol.hu videó

2024.03.18. 13:05

Ágról ágra haladva fiatalítják a fákat Szekszárdon (videóval)

Napok óta dolgoznak a központban található ostorfák fiatalításán a szakemberek: emelőkosaras kocsi segítségével vizsgálják át a hatalmas növények lombkoronáit, és csak azokat az ágakat vágják le, amelyek elöregedtek, vagy veszélyeztetik az épületek falait, esetleg a lámpaoszlopokat. A területen rengeteg, több, mint 50 fa található, ezek közül kettő már menthetetlen volt, a törzsük belülről ugyanis elpudvásodott.

Bencze Péter

Nagy gonddal, alapos vizsgálatot követően fiatalítják a fákat Szekszárd központjában

Fotó: Mártonfai Dénes

Minden egyes fát a helyszínen vizsgálnak át a szakemberek: előbb a törzsüket, majd – miután az emelőkosaras kocsival a magasba emelkedtek – a lomboronákat is. Nincs könnyű dolguk, mert Szekszárd központjában a helyiek legnagyobb örömére több, mintegy félszáz fa található. A munka ezért most tovább tart mint a korábbi esztendőkben a cél viszont az, hogy valóban csak a legszükségesebb mértékben metsszék vissza az ostorfákat.

Amint azt Spanyol Adrienntől, a munkát végző Alisca Terra NKft. csoportvezetőjétől megtudtuk, a szakemberek ezek mellett nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a falsíkba és a járdák fölé belógó gallyakat eltávolítsák, azok ugyanis veszélyeztetnék a helyieket és az értékeiket. Eddig kettő fát kellett kivágni, azokról ugyanis kiderült, hogy a törzseik a lobkorona magasságában pudvássá válták az elmúlt évek alatt.

Spanyol Adrienn azt is elmondta portálunknak, hogy ezek az ostorfák sokkal intenzívebb környezeti hatásoknak vannak kitéve, mint az erdőkben élő társaik. A városon belül, annak központjában levő fásszárúaknak ugyanis rengeteg káros anyagot kell megszűrniük a fotoszintézis során, ez pedig sajnos többük egészségi állapotán is meglátszik. A szakértő szerint ezért néhány éven belül szükség lesz arra, hogy Szekszárd központjának nagy részén új fákat ültessenek majd el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában