Kritikus állapotban van

2024.03.06. 17:30

Szekszárdi Távhőszolgáltató: Azonnal bontatni kell a fűtőmű kéményét

Kritikus állapotban van a fűtőmű kéménye, ezért azt nagyon gyorsan, március végén, legkésőbb április elején le kell bontani, és helyette újakat építeni. A Szekszárdi Távhőszolgáltató területén elvégzendő munka az idei fűtési szezont várhatóan nem befolyásolja majd, de ahhoz, hogy jövő ősztől se legyen fennakadás a szolgáltatásban, a beavatkozást napokon belül meg kell kezdeni.

Bencze Péter

Azonnal le kell bontatni a Szekszárdi Távhőszolgáltató kéményét.

Fotó: Makovics Kornél

A szekszárdi távhőszolgáltató úgynevezett Déli Fűtőmű HOK kazánházában található K5 és K6 jelzésű kazánok kéményét kell napokon belül eltüntetni és a helyére újakat építeni – ezt tartalmazza az az előzetes szakértői vélemény, amit néhány napja tárgyalt a szekszárdi közgyűlés Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága.

Nem tűr halasztást a munka

Amint az a szakértői véleményből kiderül, és ugyanezt erősítette meg Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. ügyvezetője is portálunknak, mindkét érintett kazánt a múlt évezredben, egészen pontosan 1972-ben gyártották. A szekszárdi távhőszolgáltató kéménye nagyjából 23,5 méter magas. A szerkezet bontási munkálatai nem várhatnak, ugyanis az ellátásbiztonság fenntartása érdekében a beavatkozást nagyon rövid időn belül el kell végeznie az önkormányzati vállalatnak. 

A munka során nem csak „egyszerű” kéményt építenek, hanem az annak vezérléséhez és folyamatos monitorozásához szükséges szondákat és berendezéseket is vásárolnak, amelyeknek köszönhetően a két – több mint 50 éves – kazán hatásfoka is sokat javul majd. A bontási munkálatok várhatóan e hónap végén, április elején kezdődnek el.

Hitelt vesz fel a Szekszárdi Távhőszolgáltató

Az előzetes számítások alapján a bontás 5 millió, míg az új rendszer felépítése a szükséges berendezésekkel együtt mintegy 102 millió forintba kerül majd. Mivel a távhőszolgáltató nem rendelkezik ehhez szükséges saját forrással, és a célra fordítható pályázat sincs jelenleg, a cégnek bankhitelt kell felvennie. 

A GVB néhány napja ehhez egyébként hozzájárult, így nincs akadálya, hogy a forrás megérkezését követően a beavatkozás azonnal megkezdődjön.

Több, mint 5500 otthon melegéről gondoskodnak

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. 5600 lakás fűtéséről gondoskodik évről évre. Emellett intézmények, bankok, iskolák, óvodák, cégek tartoznak hozzájuk. A cég szakemberei minden esztendőben elvégzik a szükséges kisebb-nagyobb karbantartási munkákat a hálózaton, és időnként komolyabb – a lakosság számára kevésbé látványos – beavatkozásra is jut forrás. 

Emellett folyamatosan dolgoznak azon is, hogy az évtizedekkel ezelőtt kiépített hálózat hatásfokát növelni tudják. Ennek érdekében is biztosított már régóta Szekszárdon minden távfűtéses lakásban az egyéni a hőfok szabályzás, ezen kívül pedig minden fogyasztó a mért energia alapján fizet. 

Néhány éve már azt is vállalják, hogy lakossági kezdeményezésre, a hozzájuk tartozó lakásokban elvégzik a radiátorok cseréjét. Az új radiátorok esztétikailag szebbek, korszerűbbek, nincs bennük vízkőlerakódás, emiatt a hőleadásuk is jobb. Aki kéri, kap előzetes árajánlatot, és megrendelés esetén elvégezik a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában