Nemzetközi Böllértalálkozó

2024.03.13. 07:13

Bogyiszlóról indult a disznótor-túra a német testvértelepülésre

Nemzetközi Böllértalálkozón vett részt az elmúlt hétvégén egy bogyiszlói delegáció. Testvértelepülésükön, a németországi Schlitzben jártak.

Révészné Hanol Erzsébet

Csábrák Csaba alpolgármester és Szűcs Krisztián képviselő Fotó: Facebook

Németországi testvértelepülésén, Schlitzben járt nemrégiben egy bogyiszlói delegáció, illetve a falu többi testvértelepülésének egy-egy csoportja, hogy részt vegyenek a Nemzetközi Böllértalálkozón. 

Tóth István polgármester úgy fogalmazott, hogy 2009-ben kezdődött ez a disznótor-túra, ugyanis egy falunapon azt tapasztalták, hogy ők hiába ápolnak jó kapcsolatot a testvértelepüléseikkel, azok nem ismerik egymást. Ennek megváltoztatását pedig mi sem szolgálja jobban, mint a közös gasztronómiai élmény, így hát életre hívták a böllértalálkozót.

Az első helyszín Bogyiszló volt, majd jött sorra a többi település: a vajdasági Törökfalu, az erdélyi Csernáton, a német Schlitz és a szintén erdélyi Csíkcsicsó. A kör már kétszer körbe ért, a kezdetek óta csupán két covidos évben, 2020-ban és 2021-ben maradt el a rendezvény. Jövőre Csíkcsicsón várják a csapatokat, Bogyiszló pedig legközelebb 2025-ben lesz házigazda.

A mostani találkozóról Tóth István elmondta, hogy minden csapat kapott egy féldisznót – az állatokat egy közeli vágóhídon, kíméletes, gyors módon ölték le –, hogy azokat a résztvevők a helyi sajátosságoknak megfelelően dolgozzák fel.

A németek például mellőzik a paprikát, a csernátoniak pedig a sertés agyát is belefőzik a levesbe – sorolta a polgármester, hozzátéve, hogy a bogyiszlói csapat kolbászt és véres hurkát töltött, pecsenyét és májat sütött, disznósajtot és töltött káposztát készített. Az elkészült ételekkel nemcsak a résztvevő csapatokat kínálták, hanem az érdeklődő németeket is.

A múlt hétvégi programban közös vacsora és egy helyi pálinkafőző megtekintése is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában