Katasztrófariadó

2024.03.04. 09:39

Felcsendülnek a szirénák szerte a vármegyében

Március 4-én a MoLaRi és LTRR rendszer szirénáinak hangos próbáját hallhatjuk Tolna vármegyében.

Teol.hu

A MoLaRi és LTRR rendszer szirénáinak hangos próbáját hallhatjuk Tolna vármegyében (Illusztráció: MW)

A veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer szirénáinak működését ellenőrzik március 4-én, hétfőn 11:00 órakor – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tolna vármegyében Pincehelyen kerül sor a teljes körű, hangos üzemű szirénapróba végrehajtására.

Szintén március 4-én, hétfőn ellenőrzik a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetébe eső települések Lakossági Tájékoztató- és Riasztó Rendszer (LTRR) működőképességét, délután 13:00 órakor töri meg a csendet a szirénák hangos üzemű (teljes körű) próbája.

A szirénapróba során a próbára történő figyelemfelhívás mellett ("Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!")  a „Katasztrófariadó" (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú /üvöltő/ hang), valamint a „Veszély elmúlt” (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés) jelzéseket lehet majd hallani a megjelölt időpontban. A szirénák megszólalása csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmiféle teendője nincs. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában