Arany és ezüstéremből jutott bőven

2024.03.03. 19:00

Jól szerepeltek a kertbarátok

Idén 47. alkalommal rendezték meg a Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyét a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban még február 22-én.

Mauthner Ilona

Neves borászok bírálták a beküldött mintákat.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az eredményhirdetésre azonban március 2-án került sor. Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke elmondta, 95 bormintával neveztek a kistermelők a versenyre, ebből 27 volt fehér, 13 rozé és 55 vörös bor.

Neves szakemberek bíráltak

Négy bizottságban – hat-hat zsűritaggal – kóstolták és minősítették a borokat. A zsűri tagjai kiváló szakemberek, borászok – többek között Mosonyi Pál, Módos Ernő, Márkvárt János, ifjú Takler Ferenc – voltak. Azt a verseny vége felé közösen megállapították, hogy évjárattól függetlenül kiváló borokat neveztek a termelők és kiemelkedően teljesítettek a kadarka, a kékfrankos és a bikavér borokkal.

Úgy tűnik, a kistermelők megfogadták a sok év óta szakmai rendezvényeken elhangzó tanácsokat, hogy hangsúlyt kell fektetni a borok mellett a hordókezelésekre is. Ferenc Vilmos elmondta, egyre több fiatal termelő, borász csatlakozik a közösségükhöz.

Huszonnégy bor lett aranyérmes

Március 2-án hat aranyérmet osztottak ki a legjobb fehér borok gazdáinak, 3 aranyat a legjobb rozé és 15 aranyat a legjobb vörösborok kaptak. Ezüstérmet 47 bor kapott, ebből 27 vörös, 12 fehér és 8 rozé bor volt. Bronzérmet 16 bortermelő vehetett át.

A legtöbb aranyérmet Nepp Henrik paksi termelő, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagja, illetve a szekszárdi Dávid Mihály kistermelő kapta. Két-két aranyérmet vehetett át Egyed Gábor Csaba, Zsinkó János és Vass Csaba fiatal termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában