Verseny

2024.03.21. 14:20

Jövőbeli informatikusaink mérik össze tudásukat az I. Bélában – galéria

Immár huszadik alkalommal szervezték meg az I. Béla Gimnáziumban a két napos Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt, melyre idén 135 pályamunka érkezett. A szekszárdi versenyt már egy vajdasági előverseny és hazai előzsűri is megelőzte, így összesen nyolcvanöten vesznek részt a március 21-22-én tartott informatikai versenyen.

Farkas Eszter

Mindössze tíz perc áll rendelkezésére a diákoknak, hogy lenyűgözzék a tíz tagú zsűrit

Fotó: Mártonfai Dénes

Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója és Hajós Éva, az I. Béla Gimnázium igazgatója mondott köszöntőt csütörtök reggel a verseny megnyitóján. A köszöntőben elmondták, Kovács Győzőnek, a digitális technika hazai alkalmazása úttörőjének kezdeményezésére indult annak idején, negyven évvel ezelőtt az informatikai programtervezői verseny, melyet 2004 óta ebben a középiskolában rendeznek meg.

– A verseny fő célja a tehetségkutatás, a diákoknak az inspiráció gyűjtés, és az, hogy a tanulók megtanuljanak eladható programtermékeket készíteni - tájékoztatta lapunkat az iskola igazgatója.

A diákok hat különböző kategóriában nevezhettek a versenyre: alkalmazói programok kategóriában, ahol valamely felhasználói probléma megoldására készítettek alkalmazást. Indulhattak játékprogramok készítése kategóriában, megépített automata és vezérlése kategóriában, számítógépes grafika kategóriában, amire digitális rajzzal, fotómanipulációval, kollázzsal jelentkezhettek a gyerekek. Számítógéppel támogatott tervezés (CAD) kategóriában, ahol CAD programokkal megszerkesztett tervrajzokkal, látványtervekkel jelentkezhettek, valamint animáció kategóriában.

– A lényeg, hogy a fejlesztett programokat el lehessen indítani, ki lehessen próbálni. A diákoknak a termékeiket tíz percen belül kellett prezentálni egy tíz tagú zsűri előtt. A jelenlegi zsűriben három tag annak idején versenyző volt itt az iskolánkban, mégpedig Badics Alex, Makara László és Mérő Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában