Húsvéti díszítés

2024.03.17. 09:35

Két óra alatt 1550 tojás került a tolnai fára

Húsvétváró díszítés: tojásfa Tolna központjában. Hagyományt szeretnének teremteni ezzel a nyugdíjasok, a vándorló szépkorúak. Létrákon egyensúlyozva, több mint másfélezer tojást helyeztek el egy gömbkőrisen szombaton. Húsvét után két héttel szedik le a díszeket.

Wessely Gábor

A gömbkőris tojásfává vált. Tolna központjában, a Szentháromság-szobor közelében lévő fára 1550 tojást akasztottak szombaton a Vándorló Szépkorúak Baráti Körének Tagjai. Vezetőjük, Zsinka János elmondta: már karácsony után megkezdték az előkészületeket, hiszen rengeteg dolguk volt, a szükséges engedélyek beszerzésétől, az anyagvásárláson át, a húsvétváró dekoráció kivitelezéséig. Közel ötvenen vettek részt a munkában. 

Fotó: a szerző felvétele.

Létraerdő vette körül a fát, miközben felkerültek rá a kifújt-, a főtt-, a műanyag-, a hungarocell- és a fatojások. Minitojás, normáltojás, maxitojás. Ez utóbbiak között volt egy kékfestőmintás, melyet a polgármesteri hivatal dolgozói küldtek. Tolnai fára tolnai dísz.  

Húsvét után két héttel szedik majd le a tojásokat a kőrisről, mely addigra már bizonyára szépen kizöldül. A felrakás közel két órán át tartott, a leszedésre is kell majd legalább annyi idő. 

Hagyományteremtő szándék vezérelte a szervezőket. Remélhetőleg nem megy el a kedvük, és az arra járók gyarapítják, s nem csökkentik a tojásállományt. A kiegészítő installációban van egy olyan feliratú tábla is, melyen az áll, hogy bárki hozhat tojást a város fájára, de senki ne vigyen el róla. Úgy legyen! És ne csak a térfigyelő kamerák miatt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában