Mélyen a zsebbe kell nyúlni

2024.03.03. 20:00

Nehéz bekerülni egy idősotthonba Tolnában is

Nagyon nehéz bekerülni Tolnában is bármelyik idősotthonba. A várólisták egyre hosszabbak, és ha végre találunk is egy helyet, a térítési díj nagyon magas. Annak jártunk utána, hol, mennyit kérnek, mi a menete annak, hogy valaki bekerülhessen az otthonba.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az elmúlt években 52 154 idős embert gondoztak tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményekben. Országszerte 835 tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményben éltek olyan idősek, akiknek az önmagukról való gondoskodás akadályokba ütközött. 

A bekerülést feltételekhez kötik

A férőhelyek területi eloszlása egyenetlen: míg az ország déli részén a kapacitások inkább követik az idősek magasabb arányából fakadó igényeket, a fővárosban – ahol a legmagasabb a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nem esetében – a kínálat szűkösebb.

A legtöbb helyen a bekerülést feltételekhez kötik, többek között megnézik a jelentkező életkorát, az életkörülményeit, a szociális helyzetét, valamint az egészségügyi állapotát. Minél inkább indokolt az ellátása, annál nagyobb esélye van bekerülni valamelyik otthonba.

Ellátás az alapítványi intézményben

Hőgyészen, a Platán idősek otthonában – mely a vármegyében az egyetlen alapítványi intézmény – egy felvételi lapot kell benyújtania annak, aki oda be szeretne kerülni. A felvételi lapot a háziorvosnak is ki kell töltenie. Érdeklődésünkre elmondták, náluk a napi ellátási díj 5600 forint, jellemzően három ágyas szobákat kínálnak.

Lehetőség van azonban két-, sőt egyágyas szobákban való ellátásra is, ekkor azonban havonta számolnak fel még plusz felárat, ami attól függ, hány ágyas szobát szeretne a kérelmező. Ebben az intézményben a várakozási idő akár egy év is lehet.

Itt több mint százan állnak sorba

A legtöbb várakozási idő a vármegyében a szekszárdi Szociális Központhoz tartozó idősek otthonába való bekerüléshez kell. Itt a napi ellátási díj 4500 forint és ebben benne van a gyógyszerköltség is.

Állami fenntartású intézményről van szó, ahol jellemzően csak szekszárdi időseket fogadnak 2-3 ágyas szobákban. Több mint százan állnak sorba azért, hogy bekerülhessenek az intézménybe, ahol akkor szabadul fel egy ellátási hely, ha elhunyt egy lakó.

A jövedelemről is nyilatkozni kell

Kaposszekcsőn az Evangélikus Diakóniai Otthonba való bekerüléshez pár hónap a várakozási idő. A férfiaknak kell többet várniuk, mivel 76 férőhelyes az intézmény és ebből csak 8 férfit tudnak elhelyezni.

A napi ellátási díj 5200 forint, de ebben nincs benne a gyógyszeres ellátás. Jellemzően 3 ágyas szobák vannak. A felvételi lapon az orvosi igazolás mellett a jövedelemről is nyilatkozni kell. A 80 évnél idősebb, egyedül élő személynél nem kell megindokolni, hogy miért szeretne idősotthonban élni.

Tizenhét településen van idősotthon

Tolna vármegyében 17 településen van idősek otthona, így Bátaszéken, Bonyhádon, Decsen, Dombóváron, Dunaföldváron, Értényben, Gyönkön, Gyulajon, Hőgyészen, Kaposszekcsőn, Nagykónyiban, Pakson, Sárpilisen, Simontornyán, Szakcson, Szekszárdon és Tolnán. Az állami fenntartású intézmények az olcsóbbak.

Az ellátás sehol sem ingyenes, a legtöbb helyen a havi díj mellett, bekerülési díjat is kell fizetni. Az önkormányzati fenntartású intézményekben azonban a fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének az 50 százalékát a rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezés esetén, illetve a 80 százalékát az egyéb tartós elhelyezést nyújtó otthonokban. 

A jobb ellátásért többet kell fizetni

Tolna vármegyén kívül, a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban elsősorban Baranya és Tolna vármegyében állandó lakhellyel rendelkező idős emberek számára kínálnak felvételt. A teljeskörű ellátás keretében napi ötszöri étkezést, orvosi ellátást, ápolást, gyógyszerekkel való ellátást biztosítanak.

Az egy szobás apartman esetében az egyszeri belépési díj 3 millió forint. Az ellátásért térítési díjat kell fizetni. Ennek összege átlagos ellátás esetén naponta 6.200 forint, demens ellátás esetén 6.400 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában