Hajdan

2024.03.18. 11:06

Nagy tűz pusztított Bölcskén

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Mártonfai Dénes

130 ÉVE nagy tűz pusztított Bölcskén – írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1894. március 18-i száma. A lángok öt présházat hamvasztottak el. „A vészes elem éjjel fél 11 órakor ütött ki a község nyugati részén elhúzódó pinczesoron, melynek csak úgy vehették elejét a feltámadt szélben, hogy a közbeeső présházak közül kettőt lebontottak. Az oltásban a lakosság páratlan buzgósággal vett részt.”

130 ÉVE Nyirati János lovaskocsis gazda betért a tolnai, Mátics féle vendéglőbe néhány pohár bor erejéig – kezdődött a bűnesetet közreadó történet a Tolnamegyei Közlöny 1894. március 18-i számában. „Mig ő benn iddogált, azalatt Szabó Boris hirtelen a kocsira pattant és vakmerő bátorsággal elhajtott. A vendéglő ablakából látta ezt a gazda, ki rögtön az utczán termet és üldözőbe vette a tolvajt. Szerencsére a száguldó lovakkal szemben jött Horváth József, a Tolnán állomásozó cs. és kir. 10. huszárezred egyik közhuszára, ki hosszú üldözés után elfogta a dombori úton a kocsit tova röpítő lovakat, és a tolvajnőt átadta Balázs Flórián tolnai rendőrbiztosnak. Szabó Boris kihallgattatásakor azt hazudta, hogy ő így akarta kicsalni Nyiratit a vendéglőből és a városon kívül szándéka volt őt megvárni.”

130 ÉVE „nagy népcsődületet okozott Szekszárdon az a szomorú kimenetelű dulakodás, melynek hőse a fiatal, hetyke gyepmester volt” –  ismerkedhettek meg a történet részleteivel a Tolnamegyei Közlöny 1894. március 18-i számának olvasói. „A gyepmester egyik segédjével megtámadta Roth Ferencz szegzárdi mészáros segédjét, csak azért, mert a napokban, midőn vadászatot tartott a városban a kutyákra, a nevezett segéd gazdája kutyáját az utczáról behajtotta, nehogy hurokra kerüljön. A felbőszült gyepmester először arczul ütötte a segédet, azután fojtogatta és oly erővel teremtette a földhöz, hogy lábát eltörte. A szerencsétlen mészároz segédet gazdája beszállitatta ápolás végett a szegzárdi Ferencz-közkórházba, a brutális gyepmestert pedig feljelentette, a ki bizonyára méltó büntetésben fog részesülni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában