Nagyon szúrta valakinek a szemét

2024.03.05. 07:00

Ügynök jelentett Kindl Gáborról a nyolcvanas években

Múlt héten derült ki, hogy a ma már filmekkel foglalkozó, egykori lemezlovasról ügynök írt jelentéseket az 1980-as években. Kindl Gábor azt mondja, nem lepte meg, hogy ügynök jelentett róla, a dolog viszont szomorúsággal tölti el, mert aki a megfigyelését végezte, valószínűleg nagyon közel állt hozzá.

Bencze Péter

Ügynök jelentett Kindl Gáborról a szocializmus alatt.

Fotó: Makovics Kornél

„Jelenleg ő uralja a „mezőnyt" Szekszárdon és környékén. Videó diszkót csinál, úgy tűnik, elég sok szabálytalansággal...“ – így írt Kindl Gáborról a Kovács János fedőnéven dolgozó ügynök az 1984 februárjában keltezett jelentésében. A leleplező dokumentum az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook oldalára került fel néhány napja. A bejegyzést és azt, hogy ügynök jelentett róla, Orbán György osztotta meg a filmes szakemberrel.

Nem lepte meg, hogy ügynök jelentett róla

Kindl Gábor portálunknak azt mondta, mivel az 1970-es, majd az 1980-as években is aktívan részt vett a vármegye szórakoztató iparának működésében, nem lepte meg, hogy akta készült róla. A tudat viszont némi szomorúsággal tölti el, mert az írásban szereplő állításokról csak olyan értesülhetett, aki nagyon jól ismerte az akkori diszkós életét és munkáját. Így közel kellett hozzá állnia.

Kindl Gábor sejti ki lehetett az ügynök, de nem szeretne a névvel a nyilvánosság elé kiállni. Az ügy azért is elkeseríti, mert mint közölte, mindig úgy próbált élni és dolgozni, hogy senkinek se ártson, senkit ne bántson meg. A szakember egyébként arról számolt be, hogy akkoriban a megfigyelésből nem igazán vett észre semmit, és a rendszer semmilyen módon nem próbálta őt „inzultálni". Ha viszont tudta volna, hogy megfigyelik, az akkoriban biztosan félelemmel töltötte volna el.

Még nem tudja kikéri-e az ügynök nevét

Ha valaki arról szerez tudomást, hogy a szocialista Magyarországon megfigyelték, akkor lehetősége van a vele kapcsolatos aktákat kikérni  az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától. Ez a rokonainkra is igaz, és a szabály vonatkozik a közszereplőkre is. Kindl Gábor még nem döntötte el, él-e ezzel a lehetőséggel. Több ismerősével egyeztetett az elmúlt napokban erről, és voltak akik azt tanácsolták, ne kérje ki az ügynökkel kapcsolatos adatokat, mert olyan csalódás érheti, ami komoly sebeket szakíthat fel.

Kindl Gábor egyébként meg van arról győződve, és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által megosztott bejegyzésben is az áll, hogy az ügynök szintén diszkózott az 1980-as években, ami azt jelenti, hogy konkurenciát látott a „mezőnyt akkor Szekszárdon és a környékén uraló“ Kindl Gáborban.

Tízezreket figyelhettek meg

Néhány éve nyilvánosan elérhetőek az 1989-ben a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége központi állományában dolgozó tisztek és főtisztek névsora és a vármegyei rendőrfőkapitányok helyetteseként szolgáló III/III. Osztályok vezetőinek neve. A lista ezer nevet tartalmaz, de ennél valójában sokkal többen vehettek részt az állampolgárok titkos megfigyelésében idehaza a szocializmus évei alatt. A megfigyeltek száma pedig több tízezerre is rúghat szakértők szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában