Az országban a legtöbb ellátott Tolna vármegyében van

2024.04.29. 07:30

A paksi nyugdíjasok kapják a legmagasabb összeget

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Tolna vármegyében a paksi öregségi nyugdíjasok keresik a legtöbbet: átlagosan 241 ezer 621 forintot. Ezután következnek a szekszárdi nyugdíjasok, az ő öregségi nyugdíjuk egy főre jutó átlagos összege teljes ellátás szerint: 230 ezer 269 forint.

Brunner Mónika

A paksi öregségi nyugdíjasok kapják a legmagasabb ellátást Tolna vármegyében (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az öregségi nyugdíj egy főre jutó átlagos összege teljes ellátás szerint idén januárban a Paksi járásban 241 621 forint, a Szekszárdi járásban 230 269 forint, a Tolnai járásban 216 858 forint, a Bonyhádi járásban 216 592 forint, a Dombóvári járásban 211 398 forint, a Tamási járásban pedig 198 858 forint. 

Öregségi nyugdíjasaink aránya nálunk a legalacsonyabb 

A KSH adatai szerint nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülök aránya a 2024 januári adatok tekintetében így alakult Tolna vármegyében:  öregségi nyugdíjasok 75,6 százalék, megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban részesülők 16,7 százalék, hozzátartozói nyugellátásban részesülők és egyéb ellátásban részesülők külön-külön 3,8 százalék. Közölték, hogy népességarányosan a legtöbb ellátott Tolna vármegyében van. Az ellátotti arány alakulásában meghatározó az egyes területek korstruktúrája. Az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzése könnyebb a társadalmilag-gazdaságilag fejlettebb területeken élők számára a kedvezőbb munkaerőpiaci viszonyok és jobb általános egészségi állapotuk miatt.

Németországba, Ukrajnába, Ausztriába is utalnak nyugdíjat 

A KSH azt is ismertette, hogy az idei év elején hazánk lakosságának negyede, kétmillió-négyszázhuszonháromezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban. A kétmillió öregségi nyugdíjas mellett kétszáznegyvennégyezren megváltozott munkaképeségűeknek járó ellátást, kilencvenkilencezren hozzátartozói nyugellátást, harmincegyezren életkoron alapuló (korhatár alattiaknak járó) ellátást, ötvenkétezren egyéb járadékot, járandóságot kaptak fő ellátásként. Külföldre negyvenkilencezer embernek folyósítottak nyugdíjat és egyéb ellátást 2024 elején, ezek hetvennégy százaléka öregségi nyugdíj volt. A külföldre folyósított ellátások átlagos összege jóval alacsonyabb, 84 574 forint. Az utalások több mint harmada Németországba, tizenkét százaléka Ukrajnába, tíz százaléka Ausztriába érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában