Teol.hu videó

2024.04.01. 20:00

Bartinás fiúk gondoskodtak a lányok frissességéről (videó)

Közel két tucatnyi fiatal néptáncos fiú kelt útra húsvét hétfőn Szekszárdon azért, hogy idén is gondoskodjanak a lányok jó alapos meglocsolásáról. A bartinás fiúk körében ennek már komoly hagyománya van.

Bencze Péter

Idén sem hervadtak el a lányok a bartinás fiúknak hála. fotó: Kiss Albert

A gyülekező a helyi Babits Mihály Kulturális Központ melletti téren volt. A bartinás fiúk közül az elsők reggel fél nyolc után érkeztek a helyszínre, úgy ahogy illik, viseletbe öltözve. 

Két helyen is locsoltak a bartinás fiúk

Nem sokkal reggel nyolc óra előtt már közel húsz legény várt arra, hogy rövid megbeszélést követően útnak indulhassanak. Ezúttal két csoportban vették nyakukba a várost: a Siheder, illetve az Ifjúsági csoportok tagjai is külön útvonalon haladtak. Voltak, akik a Rákóczi Ferenc, mások pedig az Alkotmány utcába siettek vödrökkel és szódásüvegekkel a kezükben.

A házaknál természetesen már várták a lányok a fiúkat, és a szépen terített asztalokról is gondoskodtak a szebbik nem tagjai. A legények előbb egyenként locsolóversekkel köszöntötték a vendéglátóikat, majd jött, aminek jönnie kellett: a vízzel teli vödrök és a szódásüvegek idén is jól eláztatták a bartinás lányokat, akiknek ezek után nem lehetett okuk a panaszra.

Évszázados hagyomány a locsolás

A locsolkodás szokása több száz éves és jellemzően közép-európai hagyomány. Őseink úgy tartották, hogy a víznek tisztító és megújító ereje van, így a tavaszi rítus során a fiatal, hajadon nőket a víz erejével tisztították meg. Később, a kereszténység felkarolta ezt az ünnepet, és saját szimbolikát társított hozzá.

Bibliai eredete szerint így a Krisztus sírját őrző katonák, akik a feltámadás hírét vitték, úgy csillapították le az ujjongó asszonyokat, hogy lelocsolták őket vízzel. A hagyományos húsvéti „szertartásnak" ugyanakkor népi gyökerei is ismertek. A néphagyományban az öntözés miatti bő termést, a megtisztulást és a termékenységet jelképezi a húsvét hétfői locsolkodás.

A nagyobb településeken egy időre szinte teljesen eltűnt ez a hagyomány, az utóbbi években viszont ismét egyre több fiatal fiút és férfit látni húsvét hétfőn, amint szódásüvegekkel, vödrökkel, vagy egy apró palack kölnivel kelnek útra.

Egy biztosan kijelenthető, a húsvéti locsolás szokása továbbra is megmaradt, igaz kisebb átalakulással. A vödör vizet felváltotta a kölni, de egy jelentős részében nem történt változás: a víznek, vagyis esetünkben a kölnivíznek megmaradt az éltető szerepe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában