A város legrangosabb kitüntetése

2024.04.20. 15:40

Dr. Havasi Dezső lett Dombóvár új díszpolgára

Dr. Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke vehette át idén a Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet.

Révészné Hanol Erzsébet

Beküldött fotó

A város legrangosabb kitüntetésével, a Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címmel ismerte el az önkormányzat dr. Havasi Dezsőt, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét. A díjat a múlt hétvégi vállalkozói bálon vehette át Pintér Szilárd polgármestertől és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, a térség országgyűlési képviselőjétől.

Kaposszekcsőn élt, Dombóváron érettségizett

Életútjáról a Városunk Dombóvár Facebook-oldalon írnak részletesen. Dr. Havasi Dezső és ikertestvére, János 1952-ben született Dombóváron. Lakóhelye ugyan a közeli Kaposszekcső volt, ahol az evangélikus lelkészlakban élt családjával, de kora ifjúsága maradandó élményei Dombóvárhoz kötődnek. Ott járt zeneiskolába, illetve középiskolába, az akkor Gőgös Ignác nevét viselő gimnáziumba.

Atletizált, zenekarban játszott, tagja volt az énekkarnak és az irodalmi színpadnak, nyaranta régésztáborba járt. Az érettségit 1971-ben tette le olasz nyelvi tagozaton. Eztán felvételt nyert a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Jogi diplomáját 1976-ban szerezte meg. Feleségét is az egyetemen ismerte meg, Orbán Mária az évfolyamtársa volt. Házasságkötésük helyszínéül Dombóvárt választották, a sors azonban úgy hozta, hogy Győrben folytatták pályafutásukat.

A köztársasági elnök 2021-ben kitüntette

Dr. Havasi Dezső először a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár Jogi osztályán dolgozott jogi előadóként, a jogi szakvizsga letétele után jogtanácsosként. Ezt követően szövetkezeti jogi területen munkálkodott, majd a Gazdasági Kamara regionális titkára volt.

A 99. számú Jogtanácsosi munkaközösség tagjaként egyéni ügyvédként, majd a győri Havasi Ügyvédi Iroda alapítójaként dolgozott, és 1989 óta számos gazdasági társaság és vegyesvállalat létrehozásában, átalakításában közreműködött. Ezzel egyidejűleg jogi tanácsadással, cégképviselettel segíti az egyéni és társasvállalkozások tevékenységét.

Tagja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választott Bíróság bírói karának, jelenleg az elnökségének, emellett jogi szakvizsga cenzorként is vállal feladatot a felsőoktatásban, és címzetes egyetemi tanári címmel is bír, tudásával segíti a győri joghallgatókat. A köztársasági elnök 2021-ben a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetésben részesítette.

Két éve választották a Kamara elnökévé

A Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke volt 2022 novemberéig, illetve 2022 végéig a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese is. Miután a Kamara akkori elnöke, dr. Bánáti János visszavonult a tisztségtől, dr. Havasi Dezsőt választották a Magyar Ügyvédi Kamara elnökévé 2023. február 27-én. Több mint negyvenéves jogászi praxisa és a gazdasági jog területén szerzett tapasztalata biztos hátteret biztosít az ügyvédi iroda munkájához, melyet ma már fiával és tanácsadóként feleségével visz. Lánya más pályát választott.

Számos olyan társaság fejlődését kísérhette végig, amelynek létrehozásában is segédkezett. Több cégvezetővel évtizedes, a szimpla ügyvéd-ügyfél nexust meghaladó, baráti kapcsolatot ápol. Szakmai hitvallását a Kisalföld című napilapban közölt interjúban eképp fogalmazta meg: „Ne ámítsd ügyfeledet, hiteles legyen, amit mondasz vagy teszel”. A családjoghoz való viszonyáról pedig így beszélt: ha a nászéjszakához nem hívták asszisztálni, akkor a válásban sem szeretne.

A díszpolgári cím adományozásával szülővárosa kimagasló szakmaisága, országosan megbecsült ügyvédi tevékenysége, a jogászképzés érdekében tett erőfeszítései, közéleti elhivatottsága és példaértékű hivatástudata előtt tiszteleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában