Közel húsz éves a diákverseny

2024.04.02. 20:00

Kalandőrület Tamásiban: országos sikertörténet lett a vályis verseny

Tavaly lett nagykorú, idén pedig már 19. alkalommal szervezte meg a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium a mintegy 24 órán át tartó Kalandőrület nevű diákversenyét. A megmérettetésre idén az egész országból érkeztek nevezések. A Kalandőrület Tamásiban így igazi sikertörténet lett az évek során.

Bencze Péter

Az egész országból vonzott diákcsapatokat a Kalandőrület Tamásiban, amit idén 19. alkalommal szerveztek meg (Beküldött fotó)

A nem mindennapi verseny különlegessége, hogy a nevező csapatok a saját településeiken oldják meg a feladatokat, amikhez az utasításokat viszont online kapják. A fiatalokra a tesztek mellett igazán nagy kreativitást igénylő küldetések vártak. A Kalandőrület Tamásiban idén minden korábbinál több nevezőt vonzott.

Egy egész napon át versenyeztek

A szabályzat szerint a csapatok csütörtök déltől egészen másnapig, vagyis péntek délig versenyeznek egymással. Eközben Tamásiban a szervezők a Vályi Péter Szakképző Iskolában egy úgynevezett Operátori Irodából irányítják a játékot és ellenőrzik a beküldött megoldásokat. A gyerekek a küldetésekhez szükséges információkat számítógépes hálózat alapú, FTP-n keresztül kapják, kérdéseket pedig egy csetprogram segítségével tehetnek fel. A rendelkezésre álló 24 óra alatt a csapatoknak 32 feladatot kellett teljesíteniük, ami nem kis munka volt. Ezt mutatja az is, hogy a megmérettetés végére a 18 indulóból mindösszesen kettő csapatnak sikerült valamennyi küldetésig eljutnia.

A Párizsi Világkiállításon jártak és virágot is árultak

A szervezők minden évben igyekeznek úgy összeállítani a feladatokat, hogy azok során a gyerekek egyrészt gyakorolni tudják az iskolapadban elsajátított ismereteiket, másrészt viszont vicces, vagy éppen kreativitást igénylő küldetéseket is teljesíteniük kelljen. A diákok így évről évre forgatnak például videoklipet, szinkronizálnak mozifilmeket, de teszteket is ki kell tölteniük.

A 2024-es esztendő vezérfonalát a Pál utcai fiúk című ifjúsági regény adta. A szervezők viszont tovább gondolták az alkotást, így a fiatalokra olyan feladatok is vártak, amelyek a mű alternatív befejezéséhez kapcsolódtak. Így a verseny második részében a csapatok például – a Pásztor fiúk bőrébe bújva – eljuthattak a – valóságban 1900-ban lezajlott – Párizsi Világkiállításra, ahol mások mellett arra is rá kellett jönniük, hogy pontosan hol is vannak.

De olyan feladat is várt a csapatokra, ami során három különböző színű, különböző márkájú francia autót kellett egymás mellé állítaniuk a francia zászló színkombinációinak megfelelő sorrendben, majd az „alkotásról” fotót készíteni.

Közel húsz éve indult el a Kalandőrület Tamásiban, ami igazi sikertörténet lett

A Kalandőrületet először 19 évvel ezelőtt szervezték meg Tamásiban, a játék pedig egészen az idei esztendőig Tolna, Somogy, és Baranya vármegyék diákcsapatai között zajlott. A szervezők viszont idén gondoltak egy merészet az ország valamennyi szakképzési centrumába elküldték a felhívást.

A húzás pedig bejött: szó szerint özönlöttek ugyanis a nevezések az ország valamennyi pontjáról. Balassáné Herczeg Szilvia, a Vályi Péter Szakképző Iskola igazgató-helyettese, a Kalandőrület főszervezője azt mondta portálunknak, ezúttal a rutinos közösségek mellett egészen távoli iskolákból is érkeztek jelentkezések. Így például kecskeméti, győri, körmendi, érdi, szentendrei, csurgói iskolákból is regisztráltak.

Tamásiból kettő csapat indult idén, ráadásul a helyi Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda diákjai meg is nyerték a megmérettetést. Külön örömhír, hogy az utolsó feladatig egyetlen másik csapat jutott csak el. Ők szintén Tolna vármegyeiek: a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó Perczel Mór Technikum és Kollégiumot képviselték „+6” néven.

Balassáné Herczeg Szilvia azt is elmondta, igazán büszke arra, hogy a 19. alkalommal megszervezett Kalandőrület mostanra az ország minden részéről vonz diákcsapatokat. Amint a főszervező hozzátette, ebben hatalmas szerepe van annak a szakmai stábnak, – név szerint Bodó Zsuzsanna, Dávid-Szinák Renáta, Kolozs Levente, Molnár Gábor, Perlaki Béla, Turjanica Attila – akik hónapokon, gyakorlatilag egy egész éven át dolgoznak azon, hogy esztendőről esztendőre előkészítsék, leszervezzék és lebonyolítsák a diákpárbajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában