Hajdan

2024.04.14. 10:20

Két csónak is odaveszett a tűzben

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

50 ÉVE Kiváló címet kapott a negyedik éve működő Babits Mihály megyei művelődési központ – tudósított az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1974. április 3-i száma. Az átadás alkalmából tartott ünnepségen „dr. Vadas Ferenc, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Király Ernő, a megyei pártbizottság titkára amellett, hogy méltatta az intézmény eredményeit és munkáját, megemlékezett a megye többi kiválóan dolgozó művelődési intézményéről: a Kiváló címet másodszor is elnyert paksi könyvtárról, a simontornyai és a bátai művelődési házról.”

50 ÉVE komoly kár érte a szekszárdi vízi úttörőket. A helyszínen, azaz a Sió-parton ugyanis lángra lobbant az aljnövényzet. „Az avartüzet sikerült ugyan megfékezni, de a vízi úttörők két értékes, műanyagból készült csónakja odaveszett” – írta a Tolna Megyei Népújság 1974. április 4-i száma. „A kárhoz nem kismértékben járult, hogy a csónakok alatt és környékén magas, lekaszálatlan gaz volt. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.”

50 ÉVE „megérkeztek távoli vándorútjukról a gemenci erdő legritkább gázlómadarai, a fekete gólyák is” – közölte a hírt a Tolna Megyei Népújság 1974. április 7-i száma. „Az utóbbi években már csak néhány pár fészkelt a magas fák tetejében. Az idei nagy szárazság azonban a Sió torkolatvidékére is odavonzotta a szigorúan védett vadmadarakat. A keselyűsi, nádtetejű őrház telefonügyeletes őre figyelte meg áz idei első fekete gólyapárt a Sió fölött. Az ott elterülő Sárosdi tavat nemrégiben feltöltötte vízzel a Duna múltkori lassú áradása, ezért ott keresnek zsákmányt, a fekete gólyák, mivel erdőszerte kiszáradtak, vagy leapadtak a rnorotvák, állóvizek.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában