A jogtalanul felvett összeget vissza kell fizetni

2024.04.20. 10:40

Meddig jár a nyugdíj, ha meghal az érintett?

Olvasóink közül többen is kérdezték, meddig és kinek jár a nyugdíj, ha a jogosult meghal?

Mauthner Ilona

(Fotó: MW)

A nyugdíj ellátások utalása havonta, az esedékesség hónapjában (tárgyhónapban) történnek. A folyósítás kezdő időpontja a nyugdíjmegállapító határozatban megjelölt nap, befejezésének ideje a jogosultság megszűnésének, megszüntetésének napja, legkésőbb a nyugdíjas halála hónapjának utolsó napja. 

A saját jogú és hozzátartozói nyugellátások folyósítása nyugdíjfolyósítási törzsszám, mint azonosító szám alatt történik – írja a Profitline. A törzsszámról szóló igazolást az ellátás folyósításának a kezdetekor küldi meg a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a jogosult részére.

Mi a teendő a nyugdíjas elhalálozása esetén?

A nyugellátásban részesülő személy elhalálozását, és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt: házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér, egymást követő sorrendben, e hozzátartozók hiányában pedig: az örökös, vagy a nyugellátás felvételére jogosult más személy , tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

A hónap végéig jár az ellátás

Aki a jogosult halála esetén a kiutalt nyugellátást jogalap nélkül vette fel, köteles azt visszafizetni! A halál napját magában foglaló hónap végéig járó fel nem vett nyugellátás felvételére is a fent megnevezett személyek, a fent ismertetett sorrendben jogosultak. Ha a felvételre az örökös jogosult, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül veheti fel.

Tizenöt napon belül jelezni kell a változást

Ha a nyugellátás folyósításával kapcsolatban megadott adatokban változás következik be, ezt a nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervhez. A bejelentéshez mellékelni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot vagy annak hitelesített másolatát – írja a Nyugdíjguru. Amennyiben az ellátás utalása gyám vagy gondnok részére történt, a bejelentési kötelezettség őket terheli. A bejelentés a folyósítási törzsszám feltüntetésével teendő meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában