Évente egy alkalommal lehet kérni

2024.04.21. 07:13

Ötvenezer forint egyszeri segély nyugdíjasoknak

Kevesen tudják, de a hazai nyugdíjtörvény lehetővé teszi, az egyszeri segély kérelmezését a nyugdíjasoknak. Viszont nagyon szigorúak a feltételek.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A törvény szerint, az kaphat egyszeri segélyt, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került.

Ki részesülhet egyszeri segélyben?

Egyszeri segély az öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban vagy árvaellátásban részesülő személy részére engedélyezhető, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely a létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg a 100 000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él. Vagy: egyedül él és a havi jövedelme nem haladja meg a 120 ezer forintot.

Csatolni kell a dokumentumokat

Nem nyújtható segély annak a nyugdíjasnak, aki előzetes letartóztatásban van, vagy bentlakásos szociális intézményben él (ápolást, gondozást nyújtó intézmény, rehabilitációs intézmény, lakóotthon)

A beadványban csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek a kérelmet alátámasztják. A kitöltött nyomtatványt a Magyar Államkincstár Központhoz vagy a helyi nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz (kormányablak) kell benyújtani. A szükséges nyomtatványt is itt lehet kérni.

Az egyszeri segélyt évente egy alkalommal lehet kapni, ennek összege 15 ezer és maximum 50 ezer forint között lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában