Teol.hu videó

2024.04.13. 20:00

Tavaszi Zsongás Tolnán: hatalmas sikere volt a rendezvénynek (videó)

Már kora reggel is kellemesen tavaszias volt az időjárás, ez pedig előrevetítette, hogy napközben sem lesz ez másként. És így is lett, így semmi akadálya nem volt annak, hogy rengetegen vegyenek részt a Tavaszi Zsongás nevű, hagyományteremtő céllal megrendezett tolnai családi gasztrofesztiválon.

Bencze Péter

Több, mint hatszázan vettek részt a hagyományteremtő céllal megtartott Tavaszi Zsongás programjain (Fotó: Kiss Albert)

Délelőtt 11 órakor már parkolót sem volt könnyű találni az Alta-Ripa Szabadidőpark környezetében, a Tavaszi Zsongás kezdetekor. A fesztivál helyszínére érve aztán minden várakozásunkat jóval felülmúlóan sokan voltak. A játszótér környékén rengeteg kisgyermekes család élvezte a programokat, néhány méterrel arrébb pedig a napfény ellen védelmet biztosító pavilonok alatt finomabbnál finomabb pörköltek főttek. Eközben a vendégek százai jó kedélyűen beszélgettek egymással. Régen jártunk olyan hangulatos rendezvényen mint amit a Dunamenti Polgári Egyesület és a Tolnai Sárkányhajó Egyesület közösen hozott össze.

A közösségépítés volt a Tavaszi Zsongás fő célja

A Tavaszi Zsongás közönsége igazán sokszínű volt: családok, baráti társaságok, cégek, intézmények munkaközösségei is részt vettek a programokon. Berta Zoltán, a programokat társszervezést vállaló Dunamenti Polgári Egyesület elnöke, Tolna alpolgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, éppen ez volt a céljuk, vagyis, hogy a néhány éve gyönyörűen felújított Duna-parton olyan rendezvény szervezzenek, ahol a téli hónapok után az emberek végre szép időben, finom ételek és minőségi programok közepette beszélgetnek egymással. 

Amint a főszervezőtől – aki egyben a kormánypártok helyi polgármesterjelöltje is – megtudtuk: a Tavaszi Zsongást hagyományteremtő céllal rendezték meg, a cél, hogy minden esztendőben sor kerüljön egy hasonló, rengeteg embert megmozgató közösségi programra. Előzetesen egyébként több, mint 450-en jelezték, hogy részt vesznek az eseményen, a nap végére viszont még ennél is jóval többen, mintegy 600-an szórakoztak az Alta Ripa Szabadidőparkban.

Harminc bogrács plusz még kétszáz adag

A vendégeket rengeteg családi program várta a nap során.  Népi játszóház, arcfestés, íjászat, terápiás kutyák bemutatója is szórakoztatta a megjelenteket, de természetesen sárkányhajózásra is volt lehetőség. Ezek mellett pedig a zene szerelmesei is megtalálták a számításaikat, hiszen Kovács Aliz és a Walking Mama, valamint a Rock Wave zenekar is színpadra lépett.

Mivel viszont egy igazi magyar közösségi program elképzelhetetlen kulináris vonal nélkül, így ez sem maradhatott ki. Ezúttal több mint harminc bográcsban főttek a finomabbnál finomabb vegyespörköltek, valamint a szervezők készültek mintegy kettőszáz adaggal gondolva azokra is, akik ezúttal nem a bogrács mellett állva akarták tölteni az idejüket.

A hatalmas adag elkészítéséről Horváth István, Tolna és térségének országgyűlési képviselője, valamint Máté Péter, a szekszárdi közgyűlés Pénzügyi Bizottságának elnöke gondoskodtak. Az általuk megfőzött ételnek igazán nagy sikere volt, a két hatalmas bogrács pörkölt gyakorlatilag két óra alatt teljesen elfogyott.

Nem most először bizonyítottak

A Dunamenti Polgári Egyesület nem most először szervezett rengeteg embert megmozgató eseményt. Amint arról tavaly november végén beszámoltunk, az I. Dunamenti Kolbásztöltő Fesztivált Szekszárdon tizenhat településről negyven csapat, több mint nyolcszáz résztvevő kereste fel. Akkor szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a szekszárdi piacon, ahol a kofák helyett a vármegyeszékhely és a környékbeli települések civilszervezeteinek csapatai találkoztak. S nem csupán csak összeverődtek a nagy hidegben, hanem kiváló hangulatban remek kolbászokat töltöttek és sütöttek.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában