Magyar Költészet Napja

2024.04.12. 11:41

Szokatlan helyen leltek új gazdára verseskötetek

Versesköteteket „hagytak el” Szekszárd szerte a könyvtár dolgozói.

Révészné Hanol Erzsébet

A Liszt Ferenc téren Kis Pál István Áldva a pásztor a korttyal című, válogatott borverseit tartalmazó kötete talált gazdára Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyar Költészet Napja alkalmából rendhagyó programokkal készültek az Illyés Gyula Könyvtár dolgozói. Aki szemfülesen járt csütörtökön reggel Szekszárd belvárosában, az váratlan helyeken bukkanhatott verses kötetekre. Szobrok talapzatánál, épületek mellett, padok alatt várta egy-egy könyv az új gazdáját.

Többek között Ady Endre és a születésnapos József Attila költeményei örvendeztetették meg a verskedvelőket, a helyi szerzők közül pedig például Kis Pál István válogatott borversei leltek értő olvasóra. Összesen huszonkét verseskötetet helyeztek el városszerte.

A könyvtár épületében emellett ifjú szerzők is lehetőséget kaptak arra, hogy eljussanak a közönséghez. A „Tépj egy verset!” elnevezésű kezdeményezés során az Írógárda tagjainak könyvjelzőre nyomtatott verseit kapták meg a könyvet kölcsönzők.

Irodalmi pályázatot is hirdettek a Magyar Költészet Napján. Erre bárki jelentkezhet, aki magyar nyelven ír verset, novellát vagy mesét. A pályázaton való indulásnak életkori és földrajzi megkötése nincs, egyaránt indulhat már befutott író és akár szárnyait próbálgató amatőr. A pályázatra eddig még meg nem jelent (az online megjelenés is számít), alkotásokat várnak.

Ha valaki szeretné játékosabbá tenni a versírást, akkor megírhatja azt akrosztichonban a Vers+ kategóriában. Az akrosztichon egy olyan versforma, amelyben a sorok kezdőbetűiből egy másik szó vagy mondat olvasható ki, tehát a sorok első betűi függőlegesen egy szót vagy kifejezést adnak ki.

A pályázatra [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni jelige, életkor és elérhetőség megadásával. A beküldési határidő október 15. éjfél. További részletek az Illyés Gyula Könyvtár honlapján találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában