Felszentelik végső nyughelyét

2024.04.13. 12:16

Tóth János Kossuth-díjas operatőr holtában tér vissza Tolna városába

Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja 2019-ben hunyt el. Hamarosan Tolna városában felszentelik végső nyughelyét. Több évvel halála után tér haza szülővárosába.

Brunner Mónika

Tolna Tóth János Kossuth -díjas opertőr nyolcvannyolc éves korában hunyt el, 2019 szeptemberében temették el a budapesti Farkasréti temetőben.  Most pedig megtér őseihez szülőföldjére, tudatták az elhunyt művész hozzátartozói, tisztelői, barátai, pályatársai. „Rójuk le kegyeletünket, földi hamvai végső nyughelyének felszentelésekor. Tolnán, április 18-án, 15 órakor a temető urna parcellájánál” – tették közzé. 

Tóth János operatőr 2019-ben hunyt el (Fotó: MMA)

Tóth János operatőr, rendező, dramaturg Tolnán született 1930 szeptember elsején, 1944 és 1949 között amatőrfilmes és mozigépész. Első filmjei animációs rövidfilmek. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben szerzett diplomát, ettől kezdve a Mafilm operatőre volt, de dolgozott a Pannónia Filmstúdióban is. Érdeklődött az ősmozi iránt, részt vett a magyar némafilmek restaurálásában. Operatőrként Huszárik Zoltánnal, Makk Károllyal és Novák Márkkal dolgozott együtt, a Kossuth-díjat 2001-ben vehette át– méltatta életútját, munkásságát az MMA és a Magyar Filmművészek Szövetsége egyaránt a saját halottjának tekinti.

Az MMA oldalán található részletes életútja. 

Tóth János Tolna első Kossuth-díjas szülötte. Könyv is megjelent róla Örök varázs - Tóth János kinematográfus címmel.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában