Örök varázs

2021.09.30. 18:10

Könyv készült Tolna első Kossuth-díjasáról

S. K.

Fotó: Beküldött kép

Tolna város első Kossuth-díjas szülöttéről, a tavalyelőtt elhunyt Tóth János operatőrről jelent meg nemrégiben könyv, Örök varázs – Tóth János kinematográfus címmel. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent kötet első felében Gelencsér Gábor monografikus igényű elemzése olvasható a művészről.

A második részben Tóth Jánossal készült interjúk szerepelnek. Köztük lapunk egykori kollégái, Steinbach Zsolt és Gottvald Károly által a Kossuth-díj átadása alkalmából készített, „Oscarra nem vágyom” című írás. A könyv DVD melléklete Tóth János felújított szerzői rövidfilmjeit tartalmazza, Örök mozi címmel.

A könyv borítója

Tóth János (1930-2019), A Magyar Mozgókép Mestere, a Nemzet Művésze, egyéni világlátású, összetéveszthetetlen stílusú szerző, a magyar új hullám meghatározó alakja volt, operatőrként és rendezőként egyaránt. Rövid- és animációs filmek mellett olyan közismert, egyben a magyar filmművészet legjavához tartozó játékfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Szerelem, a Macskajáték, a Szindbád vagy az Egy erkölcsös éjszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában