Visszetekintés

2024.04.21. 16:00

Vészhelyzetekre is felkészültek a diákok

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A dombóvári középiskolások szakszerűen öltözködtek a polgári védelmi versenyen (Fotó: Ótós Réka)

30 ÉVE hunyt el Csányi László író, szerkesztő. „1922. június 9-én született Tapolcán. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, újságírói pályáját 1946 elején Pécsett kezdte, a Független Nép című kisgazda lapnál. Dolgozott Kaposváron a Somogyi Hírlap, Szegeden pedig a Délvidéki Hírlap szerkesztőségében. 1952-ben jött Szekszárdra, az MTI megyei szerkesztőségébe. 1962-től a Tolna Megyei Népújság tördelő- majd olvasószerkesztője volt, nyugdíjazásáig. Szerkesztőségi műhelyt teremtett, pártfogolta a hozzá fordulókat, tanította a pályakezdőket, támogatta a politika által a pálya szélére taszítottakat” – olvasható nekrológjában. (Tolnai Népújság 1994. április 16.)

30 ÉVE „Dr. Harmati Béla, a déli egyházkerület püspöke ünnepélyes keretek között szentelte fel a nagymányoki evangélikus templomot, amelynek építése jó két évvel ezelőtt kezdődött meg. Bár sok társadalmi munka is van a »falakban«, katolikusoké és reformátusoké is, a bajor német egyház és az annak idején kitelepített egykori nagymányokiak segítsége nélkül nem valószínű, hogy beteljesült volna a nagy álom. Az esemény jelentőségét jól érzékelteti, hogy az ünnepségen jelen volt Otto-Raban Heinichen, Németország nagykövete is, így ő is tanúja lehetett az aktusnak, amikor a megjelent sok hívő előtt a püspök úr átadta a templom kulcsát Ócsai Zoltánnak, a helyi lelkésznek.” (Tolnai Népújság 1994. április 18.)

30 ÉVE „Ifjúsági polgári védelmi verseny zajlott le a szekszárdi sportcsarnoknál. A megmérettetésen nyolc általános iskolás, valamint öt középiskolás csapat vett részt. Az elméleti és gyakorlati feladatok – pl. elsősegélynyújtás, védőfelszerelések szakszerű használata, sziréna megszólaltatás – megoldása, ha helyenként hagyott is maga után némi kívánni valót, a lelkesedésre igazán nem lehetett panasz. A közel háromórás versenyen végül a középiskolásoknál Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola (Szekszárd), míg az általános iskolásoknál Béri Balogh Ádám Általános Iskola (Tamási), végzett az első helyen.” (Tolnai Népújság 1994. április 18.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában