Míg állnak e szobrok Európában, él a hit

2024.05.26. 18:00

A kalocsai érsek végezte a felújított Szentháromság-szobor újraszentelését

Közadakozásból épült a tolnai Szentháromság-szobor kétszáz évvel ezelőtt, s most közadakozásból újult meg, 15 millió forintból.

Wessely Gábor

Bábel Balázs kalocsai érsek vezette a szertartást (a szerző fotója)

Újraszentelését pénteken végezte el Bábel Balázs kalocsai érsek. A szertartáson közreműködött Ravasz Csaba helyi plébános és Rózsa László diakónus.

Közel száz ember gyűlt össze a téren, a szemerkélő esőben, hogy részt vegyen a rendezvényen. Közreműködött a szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus – Ágoston Mária vezényletével – és Rubányi Anita, aki egy Babits-verset szavalt el.

Először a polgármester, Appelshoffer Ágnes köszönte meg a szervezők, a kivitelezők munkáját, és az adományokat. Mintegy ötven oklevelet adott át, többek között a felújítást irányító Deér Zoltánnak, a pénzgyűjtésre létrehozott alapítvány kuratóriumi elnökének és titkárának – Rózsa Lászlónak és dr. Saramó Mártának – továbbá a legnagyobb támogatóknak, cégek képviselőinek és magánszemélyeknek, helyieknek és elszármazottaknak. (A tolnai gyökerekkel rendelkező Rubold Ödön színművész és Pauli Anna textilművész is a nemes célra adakozók között volt.)

Az eseményen jelenlévők ezután egy kis településtörténeti előadást hallgathattak meg dr. Novothné Bán Erzsébet tanár, nyugalmazott gimnáziumigazgató előadásában, majd dr. Saramó Márta beszélt a Tolnai Szentháromság-szobor Felújításáért Alapítvány létrehozásáról, céljáról. Arról, hogy a város eme jelképe megszépülve hirdethesse az ősök emlékét és hitét.

Az érsek is ezt emelte ki, mielőtt szenteltvízzel meghintette a felújított szobrot. Európa-szerte a kereszténység jelenlétét demonstrálják a Szentháromság-szobrok. Amíg ezek állnak, él a hit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában