Filmajánló

2024.05.24. 12:33

A múlt nem ad menekülőutat 

Szeri Árpád

„A legszélsőségesebb burleszkhelyzetek váltakoznak a tragikum legiszonyúbb mélységeivel.” Így érzékeltette az Utószezon című, 1967-ben bemutatott magyar film hangulatát a korabeli szaklap. Az biztos, hogy aki megtekinti Fábri Zoltán rendező alkotását – május 24-én, pénteken 21 órától mutatja be az M5 csatorna –, az nem feledi és nem vonhatja ki magát hatása alól. A hatvanas évek elején játszódó film ugyanis a vészterhes 1944-es esztendő egyik különösen tragikus mozzanatába enged betekintést. 

Páger Antal és Fábri Zoltán a forgatáson. Fotó: Fortepan

A történet Rónay György író Esti gyors című regényén alapszik. A balatoni üdülőhely utószezonjában egy társaság unalmában elhatározza, hogy megvicceli a csapat egyik tagját. Kerekes nyugalmazott gyógyszerészt felhívják telefonon, és a megyei főkapitány nevében „igen fontos ügyben” beidézik másnapra. Nem is sejtik, hogy a tréfa milyen válságot idéz elő Kerekesben. Ő ugyanis a második világháború alatt Szilágyiék patikájában dolgozott, és az akkori rendőrkapitány az ő elszólása nyomán vitette el a zsidó származású Szilágyiékat. Ráadásul a patikát kiutalták az árja Kerekesnek... 
A 3427 méter hosszú filmben Fábri milliméterre mindent kiszámított, hogy önmagához méltó filmet alkosson.”  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában