Teol.hu videó

2024.05.21. 20:00

A Pünkösdi Fesztivál eredményeit értékelte Berlinger Attila (videóval)

Berlinger Attila, a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál 2024 programsorozatot szervező Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója értékelte a rendezvényt, valamint megosztott portálunkkal néhány részletet a fesztivállal kapcsolatos következő évi tervekről.

Brunner Mónika

Lezárult az idei pünkösdi fesztivál, a szervezők folyamatosan értékelik a fesztivált (A szerző fotója)

Véget ért a Pünkösdi Fesztivál május huszadikán, hétfőn, és kedden reggeltől már bontottak, pakoltak a munkások, és egyre több helyszínen szabadultak fel a szekszárdi utak, terek. 

Értékelik az idei fesztivált 

Berlinger Attila ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, hogy a korábbi évek jó hangulatát idézte fel az idei pünkösdi fesztivál mind a négy napja. A fesztiválozókat négy napon át, egészen hétfő késő estig közel nyolcvan program várta. Mint mondta, a hosszú évek tapasztalatai alapján, a fesztivál területén dolgozó kollégák értékeléseire támaszkodva úgy értékelték, hogy a múlt évhez hasonló létszámú fesztiválozó érkezett, mintegy húsz-harmincezren látogattak el a programokra. Egyelőre persze még nem állnak rendelkezésükre a pontos számadatok.

Berlinger Attila ismertette, hogy a kilencvenes évek elején, a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat szervezésében indult el a pünkösdi fesztivál. A sváb hagyományokkal és  kiváló zenekarokkal tarkított ünnep közel két évtized alatt igazi nagyvárosi fesztivállá alakult. Manapság négynapos kulturális fesztivállá vált gyermekprogramokkal, gyermekjátszóval, színházi előadásokkal, pünkösdi nyitott pincékkel. Berlinger Attila hangsúlyozta, hogy a régi pünkösdi fesztivál is messze földön híres volt, nagyon sok ember munkája volt benne, később aztán Szekszárd város átvállalta a szervezést a német önkormányzattól. 

Tervek a külföldi sörfőzdékre 

Az elmúlt fesztiváli évekkel kapcsolatban elmondta: a pünkösdi fesztivál a hal és vadételek ünnepe is volt korábban, ám akkor hiányolták, hogy a Gemenc és a Dunamenti élővilág bemutatása nem olyan nagyléptékű, mint ahogy tervezték. Később a fesztiválokon megőrizték a tájegységre jellemző elemeket, amelyek idén Retkes Tamás "Gemenc" című fotókiállításában és a gasztronómiában is megjelentek. 

A következő évi fesztiváli tervekről elárulta, hogy kisebb arculatváltást terveznek, szeretnék tágabbá tenni a zenei kínálatát. Szeretnének újra külföldi, akár testvérvárosokból érkező zenekarokat, fúvószenekarokat vendégül látni és a pünkösdi nyitott pincék mellett a régi, hagyományos sörkínálatot kedvelő tömegnek is többet kedvezni, akár külföldi sörfőzdék kínálatával és az ehhez tartozó gasztronómiával. 

Készülnek a Háry János mesefesztiválra 

Épphogy véget ért a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál 2024 programsorozat, május huszonötödikén szombattól kezdődik a Háry János Mesefesztivál a szekszárdi Szent István téren. Szekszárd újra a gyermekek városává alakul egy hétvégére, idén az állatmesék kapják a főszerepet. Az utolsó Háry János Mesefesztivált 2019-ben rendezték meg. Sok év után két nap ismét a gyerekekről szól. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában