Névadó és emlékkonferencia

2024.05.20. 07:30

Buday-Sántha Attila emlékére rendeztek konferenciát

Névadó és emlékkonferencia volt pénteken, Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési karán.

Szepesi László

Részt vett az ünnepen dr. Buday-Sántha Attila leánya, dr. Buday-Sántha Andrea is (Fotó: M. D.)

Az emlékkonferencia résztvevői, hajdani tanítványok, s az innováció és a vidékfejlesztés jeles szakemberei a Szekszárdon született és tíz éve elhunyt dr. Buday-Sántha Attiláról, a pécsi egyetem legendás professzoráról, nevezték el a kar egyik kutatóközpontját. Ő volt a magyar regionális tudomány oktatási és kutatási rendszerének megteremtője, a környezet-gazdaságtan tudományának jeles képviselője, s az ő emlékére is rendezték most az Innováció és társadalmi felelősség című konferenciát. 

Dr. Szécsi Gábor dékán ünnepi köszöntőjét követően hajdani tanítványai és a pályatársak emlékeztek professzorukra, az iskolateremtő tudósra. Személyes emlékek, kedves, tanulságos történetek idézték meg őt. Részt vett az ünnepen leánya, dr. Buday-Sántha Andrea is, aki elmondta, kemény munka, rendíthetetlen kitartás, szorgalom, következetesség és mások segítése jellemezte az édesapját. 

A megemlékezést, névadót tudományos konferencia követte, amely az innovativitásról, s társadalmi felelősségről szólt, amellyel munkája során Buday-Sántha Attila foglalkozott. Az előadók arról beszéltek, hogyan lehet az egyes tudományágak eredményeit úgy a gazdasági, társadalmi fejlődés alapjává tenni, hogy azok a társadalmi érdekeket ne sértsék, s a jövőt szolgálják. 

Dr. Zádori Iván a vidékfejlesztés és fenntarthatóság kapcsolatáról tartott előadást, dr. Szerb László professzor a kisvállalati versenyképességről beszélt. Délután az egyik szekcióülésen az innováció és a fenntarthatóság, a másikon pedig a vidékfejlesztés volt a központi téma. Az előadások során szó volt etikai kérdésekről, beszéltek a mesterséges intelligencia szerepéről, lehetőségeiről a pedagógusképzésben, Nemeskéri professzor pedig arról tartott rövid előadást, miként alakul a fenntarthatóság és az innováció Kínában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában