Hajdan

2024.05.29. 17:00

Így védték a lábat a gombás megbetegedésektől

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

40 ÉVE Acélbetétes gumicsizmák sorozatgyártását kezdték meg Dunaföldváron; a lábbeli orrába és talpába acélbetéteket építettek, ami a láb ujjait megvédi a szúrástól, ütésektől, alapanyagát gombaölő szerekkel keverik, hogy a lábat óvják a gombás megbetegedésektől. Az újdonságot a Gumiipari Szövetkezet a Bányászati Ellátó Vállalat felkérésére fejlesztette ki, csehszlovák partnereivel közösen. Az ilyen munkavédelmi csizmát eddig külföldről hozták be. (Tolna Megyei Népújság 1984. május 16.)

40 ÉVE A Pedagógusok Szakszervezete vendégeiként hazánkban tartózkodó mozambiki küldöttség — melynek vezetője Jósé Pascoal Zandamela, a Mozambiki Pedagógusok Szervezetének főtitkára, a FRELIMO Központi Bizottságának tagja, tagjai: Alfredo Tagalue és dr. Manuel Araujo titkárok — dr. Voksán Józsefnek, a Pedagógusok Szakszervezete főtitkárának kíséretében Szekszárdra érkezett. A Szakszervezetek Tolna megyei Tanácsának épületében Horváth Géza titkár fogadta a vendégeket, majd Fülöpné Szűcs Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkára tájékoztatta őket a szakszervezet tevékenységéről.  (Tolna Megyei Népújság 1984. május 16.)

40 ÉVE Annak, aki a megyeszékhely parkjában a Prométheusz szoborcsoportból a keselyűt keresi és csak hűlt helyét találja, nem kell aggódnia. Elszállították a hárommázsás krómacél madarat a velencei biennáléra, ahol Magyarországot Varga Imrének többek között ez a szobra képviseli majd. A június 10-én kezdődő és szeptember közepéig tartó biennálét követően természetesen visszakerül eredeti környezetébe, Szekszárd város szép parkjába a „világ járt” keselyűszobor. (Tolna Megyei Népújság 1984. május 17.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában