Hajdan

2024.05.25. 11:00

Kimentette a Dunából a fuldokló nőt az ács Pakson

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

130 ÉVE Tolnavármegyében már évek óta egy jól szervezett pénzhamisító banda gyártotta és forgalomba hozta a hamis százasokat, ötveneseket, sőt újabban az egykoronásokat is anélkül, hogy sikerült volna a banda tagjait elcsípni. Buday Gyula szegzárdi csendőrhadnagy, kerületi szakasz- parancsnok erélyes nyomozás után kézre kerítette a pénzcsinálókat. Folyó évi márczius hó 5-én egy hidasdi asszony a bonyhádi országos vásáron egy tehenet eladott, melynek árában hamis százast kapott. Midőn napok múlva az asszony a százast fel akarta váltani, tudtára adták, hogy az hamis pénz, mely azután a bonyhádi főszolgabíróság útján Buday Gyula csendőrhadnagy kezeibe került, ki megindítva rögtön ä nyomozást, fölfedezte a pénzgyártó szövetkezet főfészkét Regölyben és Felső-Ireghen, hol letartóztatta Antal Péter, Antal János, Torma Farkas, Bauer József és Bauer Lajos pénzgyártókat, a kik közül Torma Farkas igen ügyesen állította elő az egykoronásokat is. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 20.)

130 ÉVE Bognár Sándor ács szép jelét adta Pakson az önfeláldozás példájának, midőn saját élete koczkáztatásával kimentette Szeip Gyula iparos nejét. Az eset úgy történt, hogy Szeipné a Dunára ment mosni és amint egy elszalajtott ruhadarab után nyúlt, egyensúlyt vesztve, a Dunába bukott. Ezt látta Bognár Sándor, ki nem messze dolgozott és saját élete veszélyeztetését felejtve, utána ugrott és a fuldokló asszonyt szerencsésen megmentette. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 20.)

130 ÉVE Pakson hajnali fél 3 órakor tűzi lárma s félrevert harangok kongása zavarta meg az éj csendjét. Az úgynevezett Fél-utczában ütött ki a tűz s a szélcsendben sikerült a derék önkéntes tűzoltóknak a vész tovaterjedését megakadályozni, a mely csupán egy házat hamvasztott el. (Tolnamegyei Közlöny 1894. május 20.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában