Nem kell félni tőle

2024.05.20. 14:40

Kissé horrorisztikus az óriás tőrösdarázs szaporodása, de ártalmatlan rovar

Más bogár lárvájába petézik a tőrösdarázs, így hasznos résztvevői a kiskertek biológiai védelmének. Az embert pedig nem bántják, ha mi is békén hagyjuk.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: mme.hu

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amelynek nősténye közel öt centiméteres, és Európa legnagyobb hártyásszárnyúja. Ám amilyen nagy, olyan ártalmatlan is ez a rovar, legalábbis az emberre és a háziállatokra nézve. A kertekben viszont eredményesen lép fel bizonyos kártevőkkel szemben.

Fotó: mme.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült ezért arra figyelmeztet, hogy a tőrösdarazsak nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, de a mérgüket nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására használják.

Ott fordulnak elő, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort, ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Nem kell hát félni a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsaktól. Ráadásul védett rovar, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában