Hajdan

2024.05.25. 17:00

Még 111 éves korában is kijárt a földekre dolgozni az asszony

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

120 ÉVE A hőgyészi kőmívesek és cserepesek már négy hét óta sztrájkolnak és nem is mutatnak hajlandóságot a sztrájk beszüntetésére, mert segélyt kaptak és ebből tartják fenn magukat és családjukat. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 26.)

120 ÉVE Lapunk múlt számában már részletesen megírtuk, hogy mily kegyetlen módon ütötték agyon folyó hó 15-én éjjel a Bátaszékről Alsónyékre vezető úton Scholl Henrik alsónyéki lakost, a kinek gyilkosait a csendőrség kinyomozta és le is tartóztatta ifj. Tóth Mihály, Asztalos István és Bíró István alsónyéki lakosok személyében. A kegyetlen gyilkosokat múlt szombaton megvasalva kisérték a csendőrök Szekszárdra. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 26.)

120 ÉVE Grábóczon a napokban halt meg özv. Bosnyák Andrásné szül Deszansits Jovanka, aki 1791-ben született Felső-Nánán. Az elhunyt ritka szép egészségnek örvendett és még 111 éves korában kijárt a szántóföldre dolgozni. Csak két nappal halála előtt feküdt ágyba és végelgyengülésben múlt ki csendesen. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 26.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában