A lovas sportot ünnepelték

2024.05.27. 17:30

Őcsényben rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamát

Idén második alkalommal rendezték meg Őcsényben a Nemzeti Vágta előfutamát. Tizenhárom lovas mérte össze tudását, a felnőttek mellett a kis huszárok is bemutatkoztak, sőt a szabadidős lovas sport versenyzőinek is drukkolhatott a népes közönség.

Mauthner Ilona

Az őcsényi reptéren rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamát (beküldött fotó)

A tavalyi sikeres rendezvény után, idén május 26-án, vasárnap újra megrendezték Őcsényben a Nemzeti Vágta előfutamát, a Sárköz Vágtát. A mindenképpen jeles esemény nem csupán a település, hanem a vármegye életében is az, hiszen Tolnában csak itt kerül sor az elővágta megrendezésére. Az egész napos ingyenes programokra nagyon sokan kíváncsiak voltak.

Az őcsényi reptér adott helyet a Nemzeti Vágta előfutamának

Az őcsényi reptér megtelt érdeklődőkkel, ez a terület adott helyet a Sárköz Vágtának, ahol 13 lovas és 10 kis huszár mutatta be tudását. A szervezők egyike, Schwarzenbart Bálint elmondta, négy futamban versenyeztek egymással a lovasok, akik nem csak Tolna vármegyéből, de Veszprém és Kecskemét körzetéből is érkeztek. Minden lovas maga dönti el, hogy a Nemzeti Vágta melyik előfutamára jelentkezik. Az őcsényi Schwarzenbart Bálint például már évek óra Vácduka színeiben indul, és a döntőben eddig mindig az elsők között végzett. 

A györei Farkas Tamás is ott lesz a döntőben

A vágta előfutama délben kezdődött. Célfotó és bíró is felügyelte a versenyt. Szerencsére csak egy esés volt, a lovon lévő szerszám szakadt el, emiatt esett le a lóról a lovasa. Az esésnek nem lett komolyabb következménye. A négy futamgyőztes délután mérte össze a tudását, első A Jimmyt lovagló szentkirályi Csiki Laura lett. A nyúli Marcali Laura ért másodikként célba a felnőttek közül, aki Kökényt lovagolta. Harmadik helyezett a Borotát képviselő Kulisity Rita lett Melisszeusz Madocsa Mokány nyergében, negyedikként pedig a györei Farkas Tamás lovagolt a célba Koppány nevű lovával. Mind a négyen bekerültek az októberben, Szilvásváradon megrendezésre kerülő országos döntőbe.

Huszárgyerekek, Kishuszárok is nyeregben voltak

A Huszárgyerek futamon a vasadi Rakottyai Judit szerezte meg a szilvásváradi döntőbe szóló kvalifikációját, aki Jelly-vel remekelt. A Kishuszár Vágtában a Békést képviselő Marik Franciska bizonyult a leggyorsabbnak Indiana Tangó nyergében, második helyezett az őcsényi lovas, Szerencsés Szandra volt Sárkány nevű lovával.

Sárközi települések futama

A rendezvényen tartottak szabadidős díjugratást és –lovaglást és szabadidős ügyességi versenyeket is. Több, mint ezer néző előtt zajlott a délután legjobban várt eseménye, a Sárközi települések futama volt, ahol Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta és Pörböly lovasai mérkőztek meg a győzelemért. A futam felfokozott hangulatban zajlott, minden település csapata lelkesen biztatta lovasát a célig. A győztes Pörböly település és Cseh Ákos lovas lett, aki végig vezette a futamot, esélyt sem hagyva ellenfeleinek. Sárközi népviseletben zajlott az ünnepélyes díjátadás.

A sárközi települések lovasai is versenyeztek egymással, népviseletbe öltözve vették át a díjakat
A sárközi települések lovasai is versenyeztek egymással, népviseletbe öltözve vették át a díjakat (beküldött fotó)

A Tolna vármegyei szabadidőlovas bajnokság második fordulóját rendezték meg a sárköz vágtával egy napon. Rekordszámú, 220 nevezés érkezett. A lovasok 12 versenyszámban álltak starthoz, díjlovaglás, díjugratás, futószáras és ügyességi kategóriákban.

A vármegyei egyesületek közül a Bodza Lovas SE, a Fácánkerti LE, a Lovasvidék Cikó, a Simontornyai TC, a Tolna-Mözsi, a Veganum LSE és a Zombai Lovasklub lovasai szerepeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában