Teol.hu podcast

2024.05.15. 16:30

Rendezvények a Vöröskereszt világnapja alkalmából

Gulyás Katalinnal, a Magyar Vöröskereszt Tolna Vármegyei Szervezetének elnökével a Vöröskereszt világnapja alkalmából beszélgettünk.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Elmondta, hogy a háború áldozatainak megkülönböztetés nélküli, intézményes nemzetközi védelme a XIX. század második felében vált megvalósítható és mozgósító programmá. A történelmileg szükségszerű lépést az 1859-ben lezajlott Solferinói csata ösztönözte.

Gulyás Katalin. Fotó: TEOL

Gulyás Katalin elmesélte, hogy Henry Dunant svájci üzletember a csatatéren látva a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. Ez a megrendítő élmény késztette Henryt arra, hogy javaslatot tegyen a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását.

Így indult egy eszme, melynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom, a Vöröskereszt 1863-ban.

Ma már május 8-a a Vöröskereszt nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból a Tolna megyei szervezet jutalmakat szokott osztani, ahogy tette ezt idén is. 

Katalinnal az ünnepség előtt készült a beszélgetés, melyben arról is beszélt, kik lesznek az idei díjazottak, valamint milyen rendszerességgel adnak vért manapság az emberek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában