Hajdan

2024.05.01. 10:52

Rövid szenvedés után elhunyt a fiatal, akit leszúrtak

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Vasárnap elhunyt dr. Tóth Gyula főorvos (illusztráció: Shutterstock)

120 ÉVE „Az Országos Irodalmi Szövetség elhatározta, hogy Vas Gerebennek Tolnavármegye Fürged pusztán levő szülőházát emléktáblával jeleli meg és azt ünnepélyesen leleplezi. Az Országos Irodalmi Szövetség erre a leleplezési ünnepélyre Tolnavármegye törvényhatóságát is meghívta, mely folyó hó 26-án tartott ülésében a meghívást örömmel elfogadta és elhatározta, hogy Dőry Pál alispán vezetése alatt Wosinsky Mór, Dr. Kammerer Ernő, Dr. Leopold Kornél és Szévald Móricz tagokból álló küldöttséggel képviselteti magát. A költségek fedezésére 300 koronát szavazott meg a közgyűlés.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

120 ÉVE „A perselyek, melyeknek az a czéljuk, hogy a szekszárdi Kossuth Lajos szoborra filléreket gyűjtsenek, folyton szaporodnak és nagy népszerűségnek örvendenek. Az olvasókörben, a Szekszárd-Szálló kávéházában minden vendég a legnagyobb készséggel dob bele tehetsége szerint egy pár pénzdarabot, ki ezüstöt, ki rezet, de senki sem vonja ki magát. Múlt vasárnap délután Garai Lajos zenekara Jónás Laczi vezetése alatt játszott a kávéházban s a helyett, hogy a saját gyűjtő tálczáját hordta volna körül, a Kossuth-perselyt nyújtotta mindenki felé s a zenekar az napi keresményét áldozta a szent czélra.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

120 ÉVE „Sióagárdon özv. Klein Béláné korcsmájában bált tartottak a legények. Esteli 11 óráig vígan is folyt a mulatság, mígnem a legények közül táncz közben Molnár János 17 és Szilágyi József 18 éves legények összevesztek, melynek az lett a szomorú következménye, hogy Szilágyi József úgy szúrta mellbe Molnár Jánost, hogy az rövid kínlódás után meghalt. A gyilkos legényt a csendőrség letartóztatta és bekísérte a szekszárdi kir. törvényszék fogházába.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában