Áldást kértek az idei termésre

2024.05.28. 07:00

Ünnep a pincesoron és a kápolnánál

Orbán napot ünnepeltek a vármegye több szőlőtermelő borvidékén is, többek között Bátaszéken, az Orbán hegyen és Szekszárdon, az Istifángödrei pincesoron. A termelők áldást kértek az idei termésre.

Mauthner Ilona

Az Alisca Borrend tagjai is részt vettek az istifángödrei Orbán napon (Beküldött fotó)

Szent Orbán a borászok, szőlőtermelők védőszentje, ezen a napon a vármegye két borvidékének településein megemlékezéseket, hálaadó miséket tartottak.

Az Orbán-szobornál ünnepeltek

Ferenc Vilmos, a Szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör alapító elnöke köszöntőjében elmondta, hogy egyesületük idén 25. alkalommal tartotta a megemlékezését ezen a napon Istifángödrében, az Orbán-szobornál, melyet Törő György fafaragó készített a pincesori borászok felkérésére.

– Az Orbán-napi borünnep mára beépült a borászathoz kapcsolódó városi rendezvények közé. A bor – mondhatjuk – összeköti az embereket, mondta az elnök. Ehhez kapcsolódóan tartott Nemes Zoltán növényvédő szakmérnök előadást az aktuális növényvédelmi kérdésekről.

A cikói Fazekas pince volt a vendég

Dr. Kaszó Gyula szekszárdi református lelkész megáldotta a borászokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy néha meg kell állni egy-egy pillanatra, hogy befelé fordulva meghalljuk a csendet. A pincesor tulajdonosai megemlékeztek egyik pince társuk, Támer Lászlóról is.

Ennek a napnak különleges hangulata van, mondta Ferenc Vilmos, aki megemlítette azt is, újdonság, hogy meghívnak a rendezvényükre olyan borászokat, akik nem helyiek. Így az idén a cikói Fazekas pince tulajdonosai voltak a vendégek.

A borászok, kádárok, kocsmárosok védőszentjére ebben az évben is egyházi áldással, kulturális műsorral és borkóstolással emlékeztek Istifángödrében. Az Orbán-napi áldást dr. Kaszó Gyula református lelkész mondta el, közreműködött a Tambura zenekar és a Gitár trió. A borkóstolóval egybekötött ünnepi pincejáráshoz több pince csatlakozott.

Gyalogos zarándoklással indult az ünnep

Bátaszéken Orbán napján sokan figyelték az időjárás-előrejelzést, hiszen két évvel ezelőtt hatalmas jégeső tizedelte meg a termést éppen ezen a napon, közvetlenül a mise után, mint mondták akkor negyven éve nem volt ilyenre példa.

A gyalogos menet öt órakor indult a Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomtól a kápolnáig, a közel négy kilométeres szakaszt sokan vállalták, közben rózsafüzért imádkoztak. Este hat órakor megkezdődött a mise az Orbán-hegyi kápolnánál. Az összegyűlt hívek az öreg tölgy alatt hallgatták a plébános, dr. Nyúl Viktor beszédét.

Az Orbán-hegyi kápolnát 1748-ban szenteltek fel az ide telepített svábok. Akkoriban Bátaszék lakói zömében német nemzetiségűek voltak. A kápolna felszentelésénél fogadalmat tettek, hogy minden évben gyalog elzarándokolnak ide, és misét mondanak a jó termésért.

Bátaszéken az öreg tölgy alatt, a kápolna előtt kértek áldást a jó termésért
Forrás: Beküldött fotó

A borászok a saját boraikat kínálták

Dr. Nyúl Viktor plébános áldást kért a mise végén a termelőkre, akik együtt imádkoztak azért, hogy idén is szép legyen a szőlőtermés, ne verje el azt a jég. A hagyományok szerint Bátaszéken az Orbán-napi rendezvény részeként a borászok saját boraikkal, a helyi német nemzetiségi egyesület és önkormányzat jóvoltából pedig idén is kráflival kínálták a híveket a kápolna előtti területen. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában