Voksolás

2024.06.10. 21:01

EP-választás: Tolnában az országosnál is nagyobbat szakított a Fidesz

Az országosnál lényegesen jobb eredményt értek el a kormánypártok Tolnában a vasárnapi európai parlamenti választáson. A részvételi arány viszont elmaradt attól, amit a hazai választók összesen produkáltak.

Bencze Péter

Összesen 2.028.318 választópolgár szavazott vasárnap az EP-választás idején a kormánypártok listájára idehaza. Ezzel toronymagasan nyert a Fidesz-KDNP pártszövetség, a voksok 44,76%-át megszerezve. Ez 11 mandátumra volt elég. Tolna vármegyében még az országoshoz képest is nagyobb arányban nyertek a kormánypártok jelöltjei. Az országnak ezen a részén 51612 szavazott nyertek el, ami a voksok 51,94%-át jelenti. 

Az EP választás a Fidesz-KDNP-nek kedvezett Tolna vármegyében.
Az EP-választás a Fidesz-KDNP-nek kedvezett Tolna vármegyében. Fotó: Mártonfai Dénes

A második helyen végzett Tisza Párt országosan 1.342.023 szavazatot szerzett. Ez az urnákhoz járulók 29,61%-a volt. Ezzel a Magyar Péter vezette párt 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

Tolna vármegyében a Magyar Péter nevével fémjelzett formáció 24781 voksot kapott, ami 24,94%-os arányt jelent.

A harmadik és a negyedik helyért vívott harc pedig az országnak ezen a részén éppen fordítva végződött, mint az ország egészében. Míg a hazai listák közül az MSZP-DK-Párbeszéd került a dobogó harmadik fokára, addig Tolnában a Mi Hazánk! Előbbi pártszövetség pedig az országnak ezen a részén a negyedik helyig jutott.

Az EP választás eredménye nevekkel:

A lista alapján így EP-képviselői helyet nyert

Deutsch Tamás, Fidesz-alapító, listavezető

Gál Kinga, a Fidesz egyik alelnöke

Gyürk András, kampányfőnök

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Hölvényi György KDNP-s képviselő

Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívó

Ferenc Viktória nyelvész

Vicsek Annamária délvidéki magyar politikus

Győri Enikő

László András

Schaller-Baross Ernő

A második helyen Magyar Péter pártja végzett. A Tisza hét képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, a lista szerint ezek 

Magyar Péter, a párt alelnöke

Dávid Dóra, a Meta jogtanácsosa

Tarr Zoltán

Kulja András

Lakos Eszter

Gerzsenyi Gabriella

Kollár Kinga

Magyar Péter korábban azt jelezte, hogy nem fog beülni az EP-be, ha valóban így tesz, maga helyett bárkit választhat a listáról, de a 8. helyen Bogdán Csaba áll. 

A Fidesz és a Tisza listáján kívül ketten tudták még megugrani az ötszázalékos küszöböt. A Dobrev Klára által vezetett DK–MSZP–Párbeszéd lista két képviselőt küldhet (öt éve a DK egymaga négy helyet nyert). Ők minden bizonnyal Dobrev Klára és Molnár Csaba lesznek. 

A Mi Hazánk Mozgalom a szavazatok 6,7 százalékát kapta meg, egy képviselővel lesznek jelen az EP-ben a következő öt évben. A listát Toroczkai László pártelnök vezeti, őt Dúró Dóra alelnök követi, de korábban mindketten azt jelezték, hogy nem fognak beülni az EP-be, így a lista harmadik helyén szereplő Borvendég Zsuzsanna történészből lehet majd EP-képviselő.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában