Rekordév lesz az idei

2018.08.20. 07:00

Egyszerre ilyen sok beruházás nem volt még a városban

A beruházások szempontjából a 2018-as esztendő rekordév lesz Tolnán. Egyszerre ennyi fejlesztés, mint idén, eddig sosem volt a városban.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

Akár klasszikus termelési riportok elkészítésére is alkalmasak lennének a körülmények ebben az évben Tolnán: a város számos pontján augusztus közepén is folynak építkezések. Appelshoffer Ágnes polgármestertől megtudtuk, hogy jelenleg nem kevesebb, mint hét önkormányzati tulajdonú intézményi épület áll korszerűsítés, átalakítás alatt.

A város által elnyert hat uniós TOP-pályázat közül háromnak a kivitelezése zajlik jelenleg is: a Duna-part rendezése, a tolnai idősek napközije felújítása és az iskolaépületek energetikai korszerűsítése.

Ez utóbbi beruházás négy iskolaépületet érint: az Eötvös, a Kossuth Lajos, a Bartók és a Szent Imre utcait. Az ingatlanokat szigetelik, kicserélik a nyílászárókat, kívülről is megszépülnek. A Szent Imre utcai épület esetében a külső tatarozás nem fért a pályázati keretbe, erre a későbbiekben igyekeznek támogatást szerezni.

A tolnai idősek klubja épületének rendbetétele-átalakítása is rendben folyik. Csakúgy, mint a mözsi óvodaépület felújítása, ez utóbbi teljes egészében a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) támogatásával. A hetedik önkormányzati ingatlan a tolnai sportpálya, ahol a Tolna VFC által elnyert központi támogatásból és városi önerőből valósulnak meg nagyszabású fejlesztések.

Három, már szintén elnyert TOP-pályázati támogatással elkészítendő beruházás nem kezdődött még meg.

A Kossuth utca teljes útburkolat- és járdarekonstrukciója a Magyar Közút Zrt. irányításával történik majd. Lényegében az összes beruházásra igaz, hogy – mivel időközben megdrágult az építőanyag és a munkaerő ára – a kivitelezésre a tervezett keretösszegnél jóval magasabb árajánlatok érkeznek. Ez a beruházás is emiatt csúszik.

A Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút projekt tervezése, engedélyeztetése elhúzódott, emiatt az önkormányzat határidő-hosszabbítást kért. A projekt közbeszerzési eljárása a közeljövőben indulhat.

A volt laktanyában a játszóház kialakításának tervei elkészültek, a közbeszerzés itt is hamarosan kezdődhet. A város több más sikeres pályázata zömmel szoft elemeket (programok, képzések, tanácsadás) tartalmaz. Az úgynevezett CLLD-pályázatnak azonban vannak beruházási elemei is. Ezen támogatás segítségével a város a tolnai és a mözsi civilház kialakítását-felújítását, valamint két játszótér építését szeretné megvalósítani, Tolnán a Vásártéren, illetve Mözsön a Dobó téren.

Kalózhajón játszhatnak a gyerekek a Duna-parton

A Duna-parti beruházás is javában zajlik. A bogyiszlói hídtól a kajakházig terjedő területen többek között büfé, sportpályák, sétány és út épül, a zöldterületek megújulnak. Az egyik fő attrakció a régi strand helyén egy tizenhét méter hosszú kalózhajó, egy többszintes játszóhelyszín lesz. Appelshoffer Ágnes elmondta: a part rendezése során számos, túlnyomó többségben beteg nyárfát kellett kivágni, illetve a híd melletti területen a cserjéket. A beruházás elkészülte után ezen a területen lehet majd leállítani a gépkocsikat, a Duna-parton ugyanis csak a gyalogos és a kerékpáros közlekedés lesz megengedett. A beruházás során természetesen új fákat is ültetnek a régiek helyett.

A polgármester azt mondta: bízik benne, hogy a végeredmény kárpótolja a lakosságot az esetleges átmeneti kellemetlenségekért. Emellett azt kérte, hogy az építési területre senki ne menjen be, mert az balesetveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában