Elsimerés

2017.08.02. 08:15

Nepp Dénest kitüntették a Duna Palotában

Rangos kitüntetésben volt része Nepp Dénesnek, a Magyar Kézműves Remek díjas szíjgyártó mester, népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének.

Mauthner Ilona

A mester szekszárdi műhelyében, munkái között

Fotó: Mártonfai Dénes

Rangos kitüntetésben volt része Nepp Dénesnek, a Magyar Kézműves Remek díjas szíjgyártó mester, népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének. A szíjgyártó mester is pályázott a Magyar Kézművességért Alapítvány idei pályázati kiírására: alkotása az egyes parádés lószerszám farhámmal, amely kézzel varrott remekmű lett. A pályázati felhívásra 226-an küldtek be egy-egy alkotást, volt közöttük fafaragás, tűzzománc, csuhéból készült munka, hímzések, könyvkötészeti remek és még sorolhatnánk. A beküldött művekből mintegy harmincat talált kiválónak a zsűri, közöttük Nepp Dénes lószerszámát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját, valamint Szekszárd város különdíját a Duna Palotában vette át a népi iparművész.

Őszintén meghatódtam és nagyon jól esett, hogy Ács Rezső Szekszárd polgármestere képes volt ezért a fővárosba utazni hétvégén, hogy átadja nekem Szekszárd város különdíját – mondta Nepp Dénes. – Hozott magával két kiváló szekszárdi palackos bort is, amit el is fogyasztottunk. Köszönöm a városnak és köszönöm a polgármesternek – tette hozzá meghatottan. Nepp Dénest nem kell bemutatni, hiszen minden szekszárdi ismeri a műhelyét a város közepén, amelyet kellemes bőrillat hat át, táskák, nadrágszíjak, pénztárcák és lovasszerszámok sorakoznak a falra szerelt polcokon. A régi eszközök, a munkához szükséges szerszámok, a műhely nyugalma a múlt század hangulatát idézik. Ez Nepp Dénes birodalma. A szíjgyártó, népi iparművész nagyon sok kitüntetés, díj tulajdonosa, de ő valójában kisiparosnak mondja magát, a szó klasszikus értelmében. Ez az állapot 38 éve tart.

Más lett a világ

Sajnos be kell látnom, ma szellemi munkával könnyebb pénzt keresni, mint kézzel megdolgozni érte – mondta Nepp Dénes nemrégiben. Ugyanakkor boldog ember vagyok, felneveltem két gyereket, taníttattam őket, el tudtam tartani a családomat a munkámból. Évente eljárok egy-egy külföldi, főleg német kézművesvásárra. Bittingheimre 22 éve visszajárok, úgy tapasztalom, a vásárlásaikból ítélve, szeretik a szép, kézzel készített bőrdolgokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában