gyűjtemény

2017.09.06. 09:45

Szögletes ütő és egyebek

Wessely Gábor

Ütők minden formában és mennyiségben

Vajon mit gyűjthet Sáth Sándor, a legendás hírű asztalitenisz-edző, aki tanítványaival, a hetvenes-nyolcvanas években – tolnai színekben – végigverte Európát? Na mit? Pingpongütőket. Van neki vagy száz, száz évre visszamenőleg. Érdekesek, egyediek, versenyekhez, gyártókhoz, nemzetekhez, személyekhez kötődők.

Ütők minden formában és mennyiségben

Nyomon követhető rajtuk a fejlődés. A legrégebbi parafával bevont, aztán jöttek gumis, szemcsés gumis, szivacsos, szoftos változatok, illetve ezek variációi. A hőskorban még posztóval is próbálkoztak a gyártók, sőt, az Alföldön volt egy „újító”, aki kitalálta a szögletes pingpongütőt. 

Van a Sáth-féle gyűjteményben japán és kínai tollszáras darab, svéd Bengtsson- és Johansson-ütő, Bátorfi Csilla által dedikált ajándék 1993-ból, és egy gigantikus példány is, amit akkor kapott a mesteredző, amikor róla nevezték el a szekszárdi sportcsarnokban az asztalitenisz-termet.

Most rendezi a gyűjteményét Sáth Sándor. Szeretné állványokon, paravánokon elhelyezni a legszebb darabokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában