Népművészet Mestere

2018.02.08. 07:00

A pliszírozott szoknyában menekülni kell az eső elől

Negyven éve varrja a bogyiszlói néptáncosok fellépőruháit Hajdu Józsefné. Korábban maga is táncolt. Munkásságáért 2015-ben megkapta a „Népművészet Mestere” címet.

Wessely Gábor, fotó: szerző felvétele

A legtöbb munka a pliszírozott szoknyával van. Ha csak azzal foglalkozna Hajdu Józsefné, akkor is eltartana egynek az elkészítése két hétig.

De végez háztartási, ház körüli munkát is a 71 éves bogyiszlói asszony – fiatalabb korában meg boltos volt és háztáji földet is művelt a családtagjaival –, úgyhogy hosszabb idő szükséges a sokráncú rakott szoknya varrásához, vasalásához. S ami fontos: az eső elől menekíteni kell. Ha megázik, lehet elölről kezdeni a redők helyreigazgatását, levasalgatását.

Negyven éve készít inget, mellényt, kötényt, nadrágot, pruszlikot, főkötőt, blúzt, és ennek speciális változatát: gyöngyös galléros röpikét is.

Régebben többedmagával látta el a helyi néptánccsoportot fellépőruhákkal, mára jószerével egyedül maradt e mesterség tudója. Egy-két asszony van még a faluban, aki néhány darabot varr és hímez, elsősorban családtagoknak, gyerekeknek, rendezvényeken való fellépéshez.

A bogyiszlói viselet a kalocsaihoz áll közel, nem a sárközihez. A település az Alföldhöz tartozott a Duna szabályozása előtt, nem Tolna megyéhez. Hajdu Józsefnének „a fejében vannak a minták”, de ideje lenne azokat leírni, lerajzolni, dokumentálni, hogy megmaradjanak az utókornak. Mert amíg mindenki népviseletben járt, addig generációról generációra öröklődtek a szabályok. Ma már csak öt-hat idősebb asszony hordja a hagyományos öltözéket; a fiatalabbak esetenként, ha valami fesztiválon vesznek részt a néptáncegyesülettel. S akkor a fiúk megtapasztalják a csizmahúzás szépségeit, a lányok meg azt, hogy négy alsószoknyában milyen bonyolult ügy a vécéhasználat.

Nem véletlenül kezdett viseletvarrásba Hajdu Józsefné. Negyven évig maga is táncolt. És nem véletlenül folytatta a fellépőruhák készítését: lánya, fia, menye és két unokája is követte; színpadra lépett. Munkásságáért 2015-ben megkapta a „Népművészet Mestere” címet. Hamarosan nagy feladat vár rá. A helyi hagyományőrző egyesület pályázatot nyújtott be, s várhatóan, a Csoóri-program támogatásával, felfrissítik ruhatárukat. Többek között egy menyasszonyi öltözet megrendelésére is sor kerülhet.

A fejében vannak

A most 71 éves Hajdu Józsefné már kislánykorában is varrogatott. A bogyiszlói néptáncosok fellépőruháinak többsége az ő keze munkája. Viseletbe öltöztetett babát is készített, körülbelül harmincat. Ezek többsége magán- és közgyűjteményekbe került. A szabás és hímzésminták a fejében vannak; édesanyjától tanulta azokat. Dokumentálásuk fontos lenne. Nemcsak varrt, negyven évig maga is táncolt, férjével. Aztán követte a színpadon lánya, fia, menye és két unokája. Munkásságáért sokan tisztelik, 2015-ben megkapta a „Népművészet Mestere” címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában