A vers ünnepe volt a nap

2018.04.16. 17:30

Az ország számos pontjáról érkeztek a versnapra

Ismét Fedorka és Sosevolt versnapot rendeztek Szekszárdon. A verseny két helyszínen, a Babits Mihály Kulturális Központban és a Művészetek Házában zajlott. A legjobbak országos szemlékre kaptak meghívást.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

Fedorka és Sosevolt Országos Verstalálkozót rendeztek szombaton Szekszárdon. Csizmazia Ferencné, a szervező Csizmazia Alapítvány vezetője elmondta: hét éve azzal a céllal hívták életre a versnapot, hogy lehetőséget nyújtsanak a találkozásra, a megismerkedésre azoknak a fiataloknak és tanáraiknak, akik szeretik az irodalmat, a verseket. Fontosnak tartják azt is, hogy az ország távoli pontjain élőket tudják összefogni.

Az idei Fedorka és Sosevolt versnap első fordulójába több mint százhatvan nevezés érkezett. Közülük 63 gyerek kapott meghívást a szombati döntőbe. Huszonhárom településről, a szekszárdiak mellett például Bonyhádról, Budapestről, Mórahalomról, Véméndről, Sopronból, Győrből, Tökölről, Székesfehérvárról és Szeged érkeztek versmondó diákok.

Őket Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd humán bizottságának elnöke köszöntötte a megnyitón, majd a neves tagokból álló zsűri értékelte az elhangzottakat. Borbély Sándor színművész, a Magyar Versmondók Egyesületénektagja, Wiegmann Alfréd, a Magyar Versmondók Egyesületének versszínházért felelős alelnöke, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, Kiss László, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Csötönyi László előadó, tanár zsűrizte a szavalatokat.

Az I. korcsoportban, vagyis a 8-9 évesek korosztályában 26 versenyző indult, és tizenegy arany-, kilenc ezüst- és hat bronzminősítést osztott ki a zsűri. Az első helyet jelentő Fedorka díjat megosztva kapta Halasi Lőrinc és Tornai József András. A második hellyel felérő Nívódíjat Wéber Aliz, a harmadik helyet érő Különdíjat pedig Frei Márton érdemelte. Reménység díjban részesült Andorka Zselyke, Ferger Nóra Kata és Kerékgyártó Viktória.

A 10-12 évesek II. korcsoportjában huszonhárman indultak. Hat arany-, kilenc ezüst- és nyolc bronzminősítést osztottak ki. Fedorka díjas lett Varga Panna, nívódíjas Dicső Botond és különdíjas Ignácz Vivien. Reménység díjat vehetett át Görcsös Ákos Attila, Tóth-Godó Benedek és Szabó Réka Krisztina.

A III. korcsoportban, a 13-16 évesek között tizennégyen kaptak meghívást a döntőbe. A zsűri öt-öt arany- és ezüst-, valamint négy bronzminősítést adott át. Orsós Ádám kapta a Fedorka díjat, Sili Gergő a Nívódíjat és Főglein Liza Kató a Különdíjat. Ebben a korcsoportban Csete Márton és Ferger Viktória Hanna lett Reménység díjas.

Azok a diákok, akik kiemelt díjban részesültek, meghívást kaptak a Regősök Húrján Országos Gálára, amelyet novemberben rendeznek Budapesten, illetve néhányan a Versünnep Alapítvány júniusi versszemléjén is indulhatnak, amelynek a Nemzeti Színház ad otthont.

Minden versenyző kapott ajándékcsomagot, a rendezvényt több helyi borászat és cég támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában