augusztus 20.

2018.08.20. 20:00

A keresztény állam alapjait lerakó Szent Istvánt ünnepeltük

Szent Istvánra, az államalapításra emlékeztek hétfőn az ország minden táján, illetve megszentelték az új kenyeret.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

A legtöbb helyen ünnepi szentmisével, ökumenikus istentisztelettel és kenyérszenteléssel kezdődött az augusztus 20-i megemlékezés.

Szekszárdon a Belvárosi római katolikus templomtól a Szent István szoborhoz vonultak az ünneplők, ahol Gyurkovics János önkormányzati képviselő mondott beszédet. Felidézte, hogy kilencszázharmincnégy éve ünnepeljük Szent István ünnepét. Méltatta államalapító, a keresztény értékeket meghonosító királyunkat, és Szent László királyt is, aki a zűrzavaros években felszámolta a széthúzást, és visszavezette az országot az istváni alapokhoz. A megyeszékhelyen délután zenés és színpadi programokkal várták az érdeklődőket. Fellépett a Band of StreetS, a Firebirds, és a tűzijáték előtt a Duda Éva Társulat Virtus tánc-cirkuszát is láthatták az érdeklődők.

A Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör a Szent István Házban tartotta hagyományos ünnepi megemlékezését. Itt adták a 2011-ben alapított „Horváth Károly Esperes Díj – A Társaskörért” elismerést, amellyel azoknak mond köszönetet a társaskör, akik ugyan nem tagok, de munkájukkal segítik a társaságot. A díjat idén Frei János vehette át, aki 1996 óta minden évben a szüreti felvonuláson összefogja a lovasokat és a fogatokat.

Dombóváron a szentmise és az új kenyér megáldása után felavatták Orbán Balázs székely író, néprajzi gyűjtő, magyar országgyűlési képviselő szobrát. Ezzel egy újabb olyan személyiség szobrával bővült a Szent László park, aki meghatározó volt a nemzettudat alakításában. Szabó Loránd polgármester elmondta, hogy a talapzathoz használt tölgy Székelyudvarhelyről származik, ahol Orbán Balázs élt, az alkotást ékesítő üveghasáb pedig Szejkefürdőről, ahol az író nyugszik.

– Építeni nem csak nemzetállam szinten lehet és kell, hanem itt helyben, saját településünkön is – fogalmazott Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban számos beruházást, fejlesztést indítottak el, és részben már meg is valósítottak – közösen, példaértékű összefogással. Az ünnepségen adták át a Merész Konrád-díjat, amelyet idén Bischof Tamás vehetett át példaértékű oktatói-nevelői munkája, sokrétű, a közösség javát szolgáló szabadidős szerepvállalása elismeréséül.

Bátaszéken a szentmisét és a kenyérszentelést szoboravatás és lovaskocsifecskendő átadás követte a tűzoltóság udvarán. – A közösség erejét és összefogását bizonyítja a kezdeményezés – mondta köszöntőjében Bozsolik Róbert polgármester. Mint mondta, Szent Flórián alakja óvja a tűzoltókat, a szerkocsi pedig szintén szép jelképe hatékony munkájuknak. Dr. Balázs Gábor, megyei katasztrófavédelmi igazgató szintén méltatta a tűzoltók összefogását, Bóta Gyula, a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság Köztestület parancsnoka pedig a megvalósulásról beszélt. Elmondta, hogy a lovaskocsifecskendő régóta darabokban hevert, ám jó egy hónapja elhatározták, hogy közös erővel felújítják azt. A Szent Flórián szobrot szintén az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók felajánlásainak köszönhetően tudták megvásárolni.

Pakson a délelőtti megemlékezést délután családi programok követték.

A ki- és betelepítettek emléke előtt tisztelegnek

Gyönkön kopjafát avattak vasárnap az augusztus 20-i ünnepséghez kapcsolódóan. A Hősök terén felállított emlékmű a II. világháború után kitelepített svábok és az otthonukról szintén elűzött, betelepített felvidékiek és székelyek emléke előtt tiszteleg.

Köszöntőjében Katz Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy a jelen sokkal tartozik a múltnak, s bár a történelem igazságtalanságán változtatni nem lehet, az emlékeket meg kell őrizni. Felidézte azt is, hogy a lakosságcsere után az együttélés kezdetben nem volt könnyű, de folyamatosan közeledtek egymáshoz a népcsoportok, megismerték egymást, és az idegenkedést felváltotta a békés együttélés.

Jakab Ede megemlékezésében azt hangsúlyozta, törekedni kell rá, hogy a következő generációk is őrizzék az ősök emlékét.

A Horváth István helyi iparos által készített emlékművet Kollár Zsolt evangélikus lelkész és Czeilingerné Jőrös Rozália református lelkipásztor áldotta meg.

Délután kulturális műsor szórakoztatta a vendégeket, este pedig szabadtéri bálban mulathattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában