Volt, aki eltüzelte az ingyen kapott köteteket

2018.08.13. 14:00

Hagyatékok kerülnek most a könyvtárakba

Három, a megyében működő könyvtárban érdeklődtünk: mit kezdenek a hagyatékokból származó, nekik ajándékozott könyvekkel. Van, ahol örülnek ennek, mert van kapacitásuk ilyesmivel foglalkozni, de van, ahol helyhiány miatt már át se vesznek ilyen adományokat.

Wessely Gábor

Egyre több adományt kapnak a könyvtárak. Az elhunyt szülők, nagyszülők hagyatékát a fiatalok nem tartják meg, nem tudják hova tenni, esetleg nekik is megvannak ugyanazok a kötetek. A MÉH-telepre kivinni sajnálják, ezért felajánlják a közgyűjteményeknek. A könyvtárosoknak ez plusz munka, s általában csak százból egy olyan könyv akad, aminek hasznát veszik.

Kiss Barbara dombóvári könyvtáros tapasztalatai szerint az utóbbi néhány évben úgy megszaporodtak az ilyen felajánlások, hogy szinte minden hétre jut egy. A jó állapotúakat esetenként állományba helyezik: kicserélik a saját, megviselt példányukat. Olyan is előfordul, hogy náluk meg nem lévő kötetekhez jutnak ily’ módon. Például a dombóvári Pátria Nyomda történetét ismertető kötetet nemrég kapták meg. S ez hiányzott a helytörténeti gyűjteményükből. Amire nincs szükségük, azt kiárusítják. A Dombóvár-kártyával rendelkezők egyet fizet, kettőt vihet akcióban részesülnek.

Link Judit tolnai könyvtárvezető ennél lehangolóbb képet fest. Szerinte a modern lakberendezésből száműzték a könyvespolcot. Mióta az interneten minden elérhető, a fiatalok nem foglalkoznak a könyvekkel. Nagy papírdobozokban, több száz példányt adnak át a könyvtárnak. A tolnai könyvtár azonban elég kis alapterületű. Úgyhogy az elhelyezési nehézségek miatt egyelőre több adományt nem fogadnak be. Sok mindennel próbálkoztak: a saját, rozoga példányaikat kicserélgették, a hiányzókat állományba vették, határon túli magyar kistelepülések felé is irányítottak szállítmányokat. Volt százforintos és ingyenes akciójuk is. Ez utóbbit azonban beszüntették, mert egyes olvasni vágyó rászorulók nem rendeltetésszerűen használták a könyveket. Begyújtottak velük.

Pumerscheinné Bedekovity Zóra paksi könyvtárvezető kedvezőbb helyzetről számol be. Náluk nagyobb a hely, több az alkalmazott, szívesen fogadják a könyvadományokat. Átnézik az anyagot, melyik alkalmas cserére, állományba vételre, s ami marad kiárusítják, vagy ingyen odaadják annak, akinek kell. Úgy látja, hogy nem az internet a fő oka annak, hogy a XXI. századi ember szabadulni akar a könyvektől, hanem a helyhiány. Több száz megörökölt kötet egy kis lakásban elhelyezhetetlen.

Könyvhagyaték, mely egyben marad

Az 1994-ben elhunyt aranytollas szerkesztő-újságíró hagyatéka a megyei könyvtárba került. Csányi Lászlónak több ezer kötetes könyvtára, kétezer bakelitlemeze, és rengeteg kedves tárgya volt: tollak, érmek, plakettek, kisplasztikák, sétabot, borítéknyitó kés, levélnehezék, mechanikus írógép, magnó, lemezjátszó, egyebek. Az örökösök kérése az volt, hogy maradjon egyben a hagyaték; így került a könyvtárba. Az igazgató, Liebhauser János, a könyvekkel kapcsolatban azt mondja, hogy gazdag kollekció, mely főként irodalmi, történelmi, bölcseleti és csillagászati kötetekből áll. Értékét emeli, hogy több száz benne a dedikált könyv. Ha felépül az új megyei könyvtár, ott nagyobb hely lesz a bemutatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában