hagyományok

2018.09.22. 13:00

Szakrális italt főztek és kóstoltak

Hanol Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

Az oszétok szent söréről és annak készítéséről tartottak előadást nemrégiben a Helytörténeti Gyűjteményben. Dr. Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa elmondta, hogy a Kaukázus északi lejtőin elhelyezkedő Oszétiában a bronzkor óta szinte változatlan formában készítik az enyhe alkoholtartalmú, szakrális italt.

Az ősi recept szerint a megtisztított árpához tiszta vizet, komlót, cukrot, valamint különleges ízesítőanyagokat adnak, amiket rézedényben főznek négy órán keresztül, majd ezt követően legalább egy napig érlelik.

Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia-Alániából érkezett Róza Boriszovna Tandelova és Larisza Muxtarova Hekilaeva a szülőföldjükről hoztak magukkal a sörfőzéshez szükséges alapanyagokat, és a főzés folyamatát is bemutatták. Elmondták, hogy náluk a katonák régen nem kitüntetéseket kaptak, hanem a vezérek különleges csészével ajándékozták meg a legkiválóbb harcosokat, akik aztán abból itták a sört. Az italt az előadás résztvevői is megkóstolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában