zene világnapja

2018.10.02. 07:00

Koncertek, rendhagyó zeneórák, flashmobok a zene világnapján

Koncertekkel, zeneterápiás foglalkozással, mesterkurzusokkal ünnepelték a Zene világnapját Szekszárdon. Muzsika szólt az iskolákban, a köztereken és a Művészetek Házában.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A zene világnapján, azaz október elsején elkezdődött a PTE Zeneművészeti Intézetének (ZMI) új, nem szokványos programsorozata, amely a komolyzenét hivatott népszerűsíteni. Az első állomás Szekszárd volt, és az intézet együttesei, hallgatói és tanárai rövid koncertekkel, rendhagyó zeneórákkal, flashmobokkal színesítették ezt az ünnepet. Nemcsak a Zsolnay Wind Orchestra, a Pécsi Egyetemi Nőikar és a PTE Harsonaegyüttese tette tiszteletét a város általános iskoláiban, de a Tehetségek Akadémiáján a ZMI tanárai mesterkurzusokat tartottak a zeneiskolában a növendékeknek. A nap Szekszárdon a Zene világnapi Ünnepi Hangversennyel zárult, amelynek a hagyományoknak megfelelően az az érdekessége, hogy rendre fellépnek benne a városból származó művészek. Zenenapok egyébként a továbbiakban Mohácson, Bólyban és Dombóváron is lesznek.

Fotó: Mártonfai Dénes

A kezdeményezők így szeretnék felhívni a figyelmet a klasszikus zene fontosságára, jótékony hatására. Arról már mi is többször írtunk, hogy a muzsikától jobb az ember lelki egészsége, és a zenetanulás jóval olcsóbb, mint a pszichológus. Ilyen szempontból a sport hasonlítható a zenéhez. Gyakorlás közben a zenésznek szüksége van a látására, a hallására, a tapintására, fontos a mozgás koordináció, az izomtónus kontrollálása, az emlékképek felidézése és az érzelmi intelligencia használata. A két agyfélteke működésének ilyen fokú összehangolása más tevékenység közben nem lehetséges. A zenetanulás nemcsak hangszert ad a gyerek kezébe, de megkönnyíti a nyelvtanulást, fejleszti a memóriát, kitartásra nevel, javítja az együttérzés képességét, megtanít a színpadi viselkedésre, a stressz helyzetek kezelésére.

A zene terápiás céllal is alkalmazható. A zene világnapján szintén Szekszárdon tartott foglalkozást dr. Kanizsai Melinda orvos-művészetterapeuta, a Mosoly Alapítvány munkatársa. Elmondta, hogy természetesen az jobb, ha megelőzésként használják a terápiát. Ő egyébként pszichiátrián dolgozik, emellett a gyermekpszichiátrián, illetve a gyermek onkológián, továbbá van egy önismereti csoportja is. A zeneterápiával kapcsolatban megtudtuk tőle, hogy nincs korhoz kötve, koraszülöttől a halálba kísérésig alkalmazható. Ezeken az alkalmakon a zenét, mint eszközt kétféleképpen használják, egyrészt hallgatják, másrészt zenélnek a résztvevők. Ez utóbbihoz nem szükséges zenei előképzettség. És hogy mit lehet elérni vele? – Mindent – állítja dr. Kanizsai Melinda, hiszen amit nem tudunk szavakkal kifejezni, azt hanggal könnyebb eljátszani. A szavak csalfák tudnak lenni a szakember szerint, a zeneterápiában viszont nincsenek hamis hangok. Oldja a feszültséget, nagyszerű segítség lehet hiperaktív vagy autista gyerekek fejlesztésében, onkológiai alkalmazásánál pedig az örömszerzés az elsődleges cél.

Yehudi Menuhin felhívása

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

Yehudi Menuhin hegedűművész, az ENSZ zenei tanácsának vezetőjeként indítványozta az Unesco-nál, hogy október 1-je a Zene Világnapja legyen. 1975. óta ez így is van, azóta a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek ezen a napon annak a csodának, amit zenének hívnak. A művész beszéde kitért a csendhez való jogra is.

Egy óra belőlük

A komolyzenét népszerűsítette a szekszárdi Garay János Gimnázium hagyományos programja az Egy óra belőlünk. Mint azt Naszladi Judittól, az intézmény tanárától megtudtuk, évente három ilyen rendezvényük van, ebből az egyiket a Zene Világnapján rendezik, így volt ez most is. A hétfői előadáson a hangszeres, énekes produkciókon volt a hangsúly, természetesen garaysta diákok, illetve Lozsányi Tamás művésztanár előadásában. A következőt adventben tartják, amikor a tervek szerint szintén fiatal zenészek lépnek fel, közöttük egy citerazenekar is. A tavaszi alkalmon a mostani elképzelések szerint a leánykar, kamara kórus, modern táncosok és talán bábosok teszik feledhetetlenné az élményt.

Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában