kiállítótér

2018.11.19. 12:37

A cigányságnak is lett helye a tájházban

Szekér szimbolizálja egykori vándorlásaikat a kiállítótér egyik sarkában.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Roma sarkot avattak szombaton a bátaszéki Tájházban. Horváth Elekné, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese elmondta, régóta tervezték, hogy megmutassák magukat a kiállítótérben. A megvalósításban az önkormányzat is partner volt, így végül egy cigány szekérré átalakított kocsi kapott helyet a Tájházban, a romákra jellemző vándorlást szimbolizálva.

Emellett képek mutatják meg a cigány emberek múltját, jellegzetességeiket, az általuk űzött foglalkozásokat. Központi helyen Sárközi János, egykori vajda képe látható.

Horváth Elekné hozzátette, hogy a bátaszéki cigányság múltja az 1700-as, 1800-as évekre nyúlik vissza. Vályogvetéssel, fémművességgel, cigányfúró készítésével foglalkoztak, és mindig nagyon jó viszonyban voltak a sváb lakossággal.

A kiállítást idővel bővíteni szeretnék különböző tárgyi emlékekkel, például kosarakkal, edényekkel, lószerszámokkal, szoknyákkal, amelyekből már most is meg lehet tekinteni néhányat.

Az átadó után hagyományőrző csoportok léptek fel, és bál zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában